Kunstgebit in atjarsaus

Om iets aan de woningnood onder bejaarden te doen, werd in Vlaanderen deze week het idee geopperd om containers in de achtertuin te plaatsen. Speciaal op maat gemaakt om ouders of grootouders in te stallen. ‘Het gaat om een soort container die in één dag in je tuin kan worden geplaatst of weggenomen. Zo heeft iedereen zijn privacy’, verklaarde iemand van het Agentschap Ondernemen in het Vlaamse Nieuwsblad.

Het lijkt mij een voortreffelijk idee, en wie ik dan in mijn achtertuin wil hebben, is Hendrik Groen, 83 ¼ jaar oud. Groen houdt een dagboek bij, waarin hij de draak steekt met zijn medebewoners in het bejaardenhuis. Ook stookt hij zijn vriend, Evert, op om geintjes uit te halen waar iedereen nog weken gespreksstof aan heeft.

De vraag is alleen nog even: wie is die Hendrik Groen? Die vraag werd al gesteld vlak na verschijning van Pogingen iets van het leven te maken, maar al staat het boek al maanden in de Bestseller 60 , dát is steeds niet duidelijk.

Het ligt voor de hand dat het om een jonger persoon gaat. De grappen en grollen in het boek doen eerder denken aan een studentenvereniging dan aan een bejaardenhuis. Zo gaat een medebewoonster op een schaal appelflappen zitten, en voeren Hendrik en Evert de vissen cake en roze koeken tot ze doodgaan. Maar een zekere empathie is Hendrik Groen niet vreemd. Pogingen iets van het leven te maken gaat niet alleen over ouder worden, maar ook over hoe mensen zich aan elkaar vastklampen en zien hoe iemand naast hen sneller aftakelt dan henzelf.

Hadden al die bejaarden bij Hendrik Groen nu maar het boek Hoe word je honderd (Lucht, € 25,-) van William Cortvriendt gelezen. Na alle dieet- en gezondheidsboeken heeft hij een nieuwe hit bedacht: oud worden door je eetpatroon te veranderen, dat wil zeggen: meer vetten, minder koolhydraten, et cetera. Dezelfde riedel die we al kennen, maar dan niet gekoppeld aan een strak lijf maar aan een hip oud lijf. Het zoveelste boek over hoe je oud moet worden. Wat je trouwens moet doen wanneer je een kunstgebit in je atjar saus ontdekt, iets wat Hendrik Groen overkomt, meldt Cortvriend niet.