Koning kan vast beter

Een rijzende ster, is Martijn Koning in deze krant al eens genoemd. Het ging dan ook snel met hem. Hij speelde een amusante Sinterklaasconference op de televisie, op 5 december vorig jaar, en hij maakte een wekelijkse actualiteitenconference in het satirische tv-programma Cojones. En dat maakte hem des te bekender, als de behendige grappenmaker die in hoog tempo het laatste nieuws in een dwaas daglicht kan stellen. Dat deed hij woensdag ook in Delft tijdens de première van zijn nieuwe programma Koning Chaos. Hij bracht het gloednieuwe station van Delft ter sprake en verwees ook nog even naar de waterschapsverkiezingen: „Ik heb op de dikste gestemd – als ergens een vinger in de dijk moet worden gestoken.”

Maar na dat snelle begin, bijna struikelend over zijn woorden, wendde Koning zich af van wat er dezer dagen in het nieuws was. Koning Chaos is geen snelle satire, maar het optreden van een cabaretier die zijn afkomst als stand-up comedian niet verloochent. Koning kan eindeloos dooremmeren over zaken, zoals Toon Hermans dat vroeger óók kon. En schijnbaar houdt hij niet eens rekening met de slappe lach die daarop in de zaal de ronde doet. Daar praat hij onverstoorbaar doorheen.

Martijn Koning is een evident talent. In dit programma lijkt hij het zich echter iets te gemakkelijk te maken. Het is alsof hij een paar conferences aan elkaar heeft geplakt. En hij is zo gewiekst om toch voor een vermakelijke avond te zorgen.

Maar ergens schemert een programma dat veel beter is dan wat Koning ditmaal te bieden heeft.