‘Klaas Dijkhoff volgt Teeven op als staatssecretaris’

Klaas Dijkhoff (midden) en Ard van der Steur (rechts)
Klaas Dijkhoff (midden) en Ard van der Steur (rechts) Foto ANP / Bart Maat

Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD) volgt Fred Teeven op als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Dat heeft de Telegraaf vandaag gemeld. De 34-jarige liberaal wordt naar verwachting vanmiddag officieel beëdigd door de koning.

Gisteren meldden Haagse bronnen dat VVD-Kamerlid Ard van der Steur de onlangs afgetreden Ivo Opstelten opvolgt als minister. Ook Van der Steur wordt vanmiddag benoemd.

Doctor in oorlogsrecht

Dijkhoff is sinds 2010 Kamerlid voor de VVD. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Breda. Hij is namens zijn partij woordvoerder veiligheid, openbare orde en politie. In 2014 was Dijkhoff landelijk VVD-campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De liberaal is gepromoveerd op oorlogsrecht. Twee moties van Dijkhoff betreffende de jihadistische strijd werden in de Kamer aangenomen. Hij pleitte voor het ontnemen van de uitkering en de Nederlandse nationaliteit van mensen die zich bij terroristische bewegingen hebben aangesloten. In 2011 werd de VVD’er volgens het AD door lezers van Cosmopolitan uitgeroepen tot “meest sexy, slimme en sterke politicus”.

Crimefightersduo moest wijken

Begin vorige week legde zowel Opstelten als Teeven zijn functie neer nadat bekend was geworden dat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had ingelicht over een deal die Fred Teeven als officier van justitie met drugshandelaar Cees H. had gemaakt. Een door Opstelten zoek gewaand bewijs dat in 2001 een bedrag van 4,7 miljoen euro was overgemaakt naar H. kwam toen alsnog boven water. Momenteel worden de functies van Teeven en Opstelten waargenomen door minister Blok van Wonen en Rijksdienst.

Teeven keert na vandaag waarschijnlijk terug in de Tweede Kamer. Hij liet gisteren weten dat als Van der Steur minister wordt, hij zijn plek in de Kamer inneemt.

Lees ook in nrc.next: Teeven mocht blijven, hij wilde niet (€)