Kijken: unieke indringende beelden van Syrische vluchtelingen tijdens overtocht

Voor het eerst zijn beelden verschenen van Syrische vluchtelingen die per boot de levensgevaarlijke overtocht naar Europa ondernemen. In een item op het uit Dubai afkomstige Al Aan TV (Nu TV), vertellen Mostafa en Mohammed in Duitsland over hun overtocht.

Husam is onherkenbaar in beeld en vertelt dat hij vanuit Egypte’s tweede stad Alexandrië voor 3000 dollar naar Europa zou gaan. “In het begin ging het goed en zag de zee er normaal uit, maar daarna kwamen we in een storm,” zegt hij. “Met 400 Syriërs zaten we op de boot. We dachten dat het met die storm onmogelijk was om nog aan te komen.”

In het door Mohamed gemaakte filmpje, zijn hoge golven te zien. “We zaten enorm in de stress door de hoge golven, maar uiteindelijk zijn we gered door de kustwacht. Het was het waard.” Mohammed is vanuit Turkije naar Italië gegaan met een tussenstop in Libië. Hij moest 6000 dollar betalen voor zijn tocht. Ook Mostafa zou naar Duitsland gaan. “Ik zat met 150 mensen in een kleine ruimte, kijk maar naar mijn foto’s”, zegt Husam die met zijn gezicht in beeld is. “Een fles gebruikte we als toilet. Eten en drinken hadden we bij ons. Net als een toilet. We waren door omgeven door enorme rommel.” Toen de boot weer wegvoer uit Libië, verliet de kapitein het schip. Dichter bij de kust met Italië, lukte het Mohammed de Italiaanse autoriteiten in te lichten.

Al meer dan 3000 doden bij overtocht

Vorig jaar zijn er volgens cijfers van de UNHCR zeker 3.149 bootvluchtelingen omgekomen bij pogingen Europa over zee te bereiken. Meer dan 207.000 mensen hebben het wel gehaald, van wie de helft kwam uit Syrië en Eritrea. Vorige maand werd er nog een groep van 2.100 bootvluchtelingen op rubberbootjes gered door de Italiaanse kustwacht. Door de groeiende chaos in Libië, is het aantal bootvluchtelingen uit het Noord-Afrikaanse land toegenomen. Behalve EU-controles, is de Italiaanse kustwacht daarom zelf intensiever gaan patrouilleren. Volgens EU-commisaris Avramopoulos (migratie) wil meer geld en middelen voor landen die lijden onder de stroom illegale migranten.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfano waarschuwde onlangs “het risico van een ongekende exodus” van bootvluchtelingen. Daarbij zal het moeilijk zijn, zei Alfano, echte vluchtelingen te onderscheiden van jihadisten die Europa proberen binnen te glippen.