Petitie voor behoud ‘laatste pleintje’

Menig bewoner voetbalde er als kind. En bij straatfeesten, dan stond dáár het podium: het ‘pleintje’, de lap grond tussen Bloemstraat 81 en 95. Nadat het tientallen jaren braak stond is de grond vorig jaar aan een projectontwikkelaar verkocht, die er een hypermodern huis wil bouwen. Tijd voor actie, vinden buurtbewoners, die de petitie ‘Behoud het laatste pleintje aan de Bloemstraat’ zijn begonnen. Volgens filmmaakster Aliona van der Horst, één van de initiatiefnemers, is de buurt onvoldoende geïnformeerd over de verkoop. „In dit stukje stad is al zo weinig ruimte. Waarom kun je daar geen speelplaats of buurtmoestuin beginnen?” De actiegroep stapte eerder deze maand naar de bestuursrechter, die nog uitspraak moet doen. De online petitie is 60 keer ondertekend. Van der Horst: „Het bestemmingsplan spreekt over een gemengde functie voor de grond. Maar ik denk dat de gemeente liever casht door het innen van de erfpacht.” Volgens een gemeentewoordvoerder is er „geen sprake van een pleintje maar bouwgrond met een huisnummer. Het is dus niet alsof wij openbare ruimte verkopen.” Met het lenteweer nog één keer van het pleintje genieten kan niet: de ontwikkelaar heeft een hek voor het terrein gezet.

    • Jonas Kooyman