Het escaleert in Jemen

Foto Yaser Hasan/REUTERS

Inwoners van de Jeminitische havenstad Aden slaan op de vlucht. Rebellen die loyaal zijn aan oud-president Saleh, die in 2012 aftrad, vielen gisteren de luchthaven in de zuidelijke stad aan. Ook werd het presidentieel paleis gebombardeerd, waar president Hadi verblijft sinds rebellen vorige maand de hoofdstad Sana innamen. De ambtswoning werd echter niet geraakt en de president bleef ongedeerd. Toch kwamen bij het geweld dertien mensen om het leven. Daarmee is het een van de grootse escalaties van de afgelopen tijd tussen de Jeminitische regering en de shi’itische Houthi-rebellen die trouw zweren aan Saleh. De oud-president trad in 2012 af na aanhoudende protesten tijdens de Arabische Lente. Formeel deed Saleh echter nooit afstand van de macht en de huidige president beschuldigt hem ervan via lobbykanalen nog steeds de gang van zaken in Jemen te bepalen.