Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoogste ambtenaar ministerie Veiligheid en Justitie stapt op

Pieter Cloo achter zijn bureau in december 2012.
Pieter Cloo achter zijn bureau in december 2012. Foto NRC / David van Dam

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, secretaris-generaal Pieter Cloo, stapt op. Door zijn vertrek kunnen de nieuwe minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff een nieuwe start te maken, zo laat het departement weten in een verklaring.

Cloo was sinds 1 december 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hans van der Vlist, secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zal de functie tijdelijk gaan waarnemen.

Gisteren werd bekend dat VVD-Kamerlid Ard van der Steur de onlangs afgetreden Ivo Opstelten opvolgt als minister. Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD) volgt Fred Teeven op als staatssecretaris. De twee worden naar verwachting vanmiddag officieel beëdigd door de koning.

Cloo had problematische relatie met ministerie

Pieter Cloo had sinds zijn aantreden een problematische relatie met het ministerie. Hij werd op aandringen van voormalig minister Ivo Opstelten aangesteld, tegen de gebruikelijke procedures in. De consultant was de eerste secretaris-generaal sinds 1904 die niet uit de eigen ambtelijke organisatie afkomstig was. Opstelten wilde per se iemand van buiten het Haagse circuit.

Later bleek na onderzoek van NRC Handelsblad dat Cloo voor zijn aantreden als SG door Opstelten als interim-manager was ingehuurd om ICT-problemen bij de politie op te lossen. Hij kreeg van het ministerie zo’n 400.000 euro, en Opstelten vroeg geen toestemming aan de ministerraad voor de overtreding van die norm, wat voor topfunctionarissen wel moet. Toen dit naar buiten kwam, verdedigde Opstelten zich door te zeggen dat Cloo destijds geen topfunctionaris was.

Onafhankelijk onderzoek naar Teevendeal

Terwijl het ministerie onder de politieke leiding van Van der Steur staat, moet nu het onafhankelijke onderzoek gaan plaatsvinden dat de Tweede Kamer heeft geëist over wat de ‘Teevendeal’ is gaan heten. Was de informatie nou wel of niet beschikbaar bij de voormalig bewindslieden en bij de ambtenaren van het ministerie? En hoe zit het met dat gespreksverslag tussen Opstelten, Teeven en de directeur-generaal, waarin het getal van 4,8 miljoen gulden zou staan genoemd – en dat ligt dichtbij het bedrag dat Cees H. uiteindelijk kreeg overgemaakt van het Openbaar Ministerie, namelijk 4,7 miljoen gulden.