Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Het is officieel: Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff nieuwe bewindslieden

Ard van der Steur (rechts) wordt in De Eikenhorst door koning Willem-Alexander beëdigd tot de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie.
Ard van der Steur (rechts) wordt in De Eikenhorst door koning Willem-Alexander beëdigd tot de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Phil Nijhuis

En nu is het officieel. VVD-Kamerlid Ard van der Steur wordt minister van Veiligheid en Justitie en Klaas Dijkhoff wordt staatssecretaris op dit departement. Om 17.30 uur worden de twee beëdigd door de koning in De Eikenhorst.

Update 18.09: Koning Willem-Alexander heeft Van der Steur en Dijkhoff beëdigd.

Een nieuwe minister…

De 45-jarige Van der Steur werd door NRC al genoemd als een van de opvolgers van Opstelten. Oud-Kamerlid Laetitia Griffith (nu Raad van State) was een andere kandidaat. Van der Steurs naam circuleerde al in januari, toen er geruchten de kop opstaken dat Opstelten met zijn 71 jaar te oud zou zijn voor het ministerschap.

Van der Steur is in een klap de baas van de grootste werkgever van Nederland. Onder het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen ruim 61.000 politieagenten en nog eens zeker 25.000 ambtenaren bij de andere diensten. Dat maakt het een heikele onderneming voor Van der Steur, al is het maar omdat waar zóveel mensen werken, de kans op fouten nu eenmaal groter is.

Van der Steur groeide op in Haarlem als zevende generatie in een familie van maatkleermakers. Na de middelbare school studeerde hij rechten in Leiden. In 1995 werd hij advocaat in Rotterdam en tussen 2006 en 2010 werkte hij als docent bij de Universiteit Leiden. Van 2002 tot juni 2010 was Van de Steur fractievoorzitter van de VVD in Warmond en daarna in Teylingen.

Foto ANP / Phil Nijhuis

Klaas Dijkhoff (rechts) wordt door koning Willem-Alexander beëdigd tot de nieuwe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Phil Nijhuis

…en een nieuwe staatssecretaris

Klaas Dijkhoff is sinds 2010 Kamerlid voor de VVD. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Breda. Hij is namens zijn partij woordvoerder veiligheid, openbare orde en politie. In 2014 was Dijkhoff landelijk VVD-campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De liberaal is gepromoveerd op oorlogsrecht. Twee moties van Dijkhoff betreffende de jihadistische strijd werden in de Kamer aangenomen. Hij pleitte voor het ontnemen van de uitkering en de Nederlandse nationaliteit van mensen die zich bij terroristische bewegingen hebben aangesloten.

Crimefightersduo moest wijken

Begin vorige week legde zowel Opstelten als Teeven zijn functie neer nadat bekend was geworden dat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had ingelicht over een deal die Fred Teeven als officier van justitie met drugshandelaar Cees H. had gemaakt. Een door Opstelten zoek gewaand bewijs dat in 2001 een bedrag van 4,7 miljoen euro was overgemaakt naar H. kwam toen alsnog boven water. Momenteel worden de functies van Teeven en Opstelten waargenomen door minister Blok van Wonen en Rijksdienst.

Stoelendans

De twee benoemingen van Van der Steur en Dijkhoff draaien uit op een soort politieke stoelendans, want voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven zou de plek van Van der Steur in de Tweede Kamer gaan innemen. De nummer 52 op de kandidatenlijst van de VVD, Chantal Nijkerken-de Haan, is daarna eerste gegadigde om Klaas Dijkhoff te vervangen. Nijkerken-de Haan is oud-wethouder van Onderbanken en Meerssen.