Griekenland belooft EU rap hervormingsvoorstellen

De Griekse premier Tsipras bij het verlaten van de 'minitop'
De Griekse premier Tsipras bij het verlaten van de 'minitop' Foto EPA / Olivier Hoslet

De Griekse premier Alexis Tsipras belooft de Europese Unie dat hij de komende dagen met een lijst hervormingsvoorstellen komt om de economie en begroting van zijn land op orde te brengen. Die toezeggingen deed de Griekse regeringsleider vrijdag na een top met enkele EU-leiders in Brussel.

Dat meldt AP. De Unie dringt er al weken bij Athene op aan om met een overzicht van hervormingsvoorstellen te komen. Tsipras liet weten dat hij ondanks de toezeggingen geen maatregelen gaat doorvoeren die het welzijn van de Griekse bevolking mogelijk verslechteren.

Optimisme

Tsipras had zelf op het laatste moment de minitop voorgesteld, waarbij onder meer de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de EU-president Tusk aanwezig waren. De leiders verlieten de vergadering positiever dan ze die waren binnengekomen. Merkel:

“De Griekse regering zal de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de hervormingen en zal de komende dagen een lijst van deze hervormingen indienen.”

Ook Tsipras was zeer gunstig gestemd. Na het overleg zei hij:

“We zijn optimistischer na deze beraadslaging. Alle partijen hebben bevestigd hun best te zullen doen om de problemen van de Griekse economie zo snel mogelijk op te lossen.”

Frustraties

De laatste weken is de irritatie over Griekenland onder EU-leiders toegenomen. In ruil voor economische steun heeft Athene ingestemd met het doorvoeren van hervormingen, maar de regering blijft het indienen van een definitieve lijst met voorstellen maar voor zich uit schuiven. “Afspraak is afspraak”, zei minister-president Rutte (VVD) voorafgaand aan de minitop.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Tsipras de Grieken dat de tijd van bezuinigingen onder zijn leiding tot een einde zou komen. Afgelopen woensdag keurde het Griekse parlement nog anti-armoedewetgeving goed, zonder overleg met de crediteuren. De EU wil nu dat Griekenland zich aan de afspraken houdt en orde op zaken stelt in de noodlijdende economie.

Lees ook in NRC Handelsblad: Griekse premier wil zijn eigen top (€)