Giethoorn krijgt plaatsje op internationaal Monopoly-spel

Door een actie van Lennard de Boer komt naast Amsterdam ook Giethoorn op de 80-jaar-editie van het Monopoly-spel.

Montage van het Monopoly-spel met Giethoorn op het Monopolybord gemaakt door het Giethoorn-Monopoly-actiecomité.
Montage van het Monopoly-spel met Giethoorn op het Monopolybord gemaakt door het Giethoorn-Monopoly-actiecomité.

Giethoorn, het pittoreske plaatsje in Overijssel, krijgt een plekje op het bord van de internationale versie van het spel Monopoly. Naast steden als Madrid, Tokio, New York en Sydney. Hoe heeft Giethoorn dat voor elkaar gekregen?

Lennard de Boer heeft samen met zijn broer de website Giethoorn.com: voor de promotie van het dorp. Volgens hem motiveerden twee slechte winters hem ertoe om ‘iets ludieks’ te bedenken om aandacht voor zijn dorp te krijgen. De Boer: „Giethoorn trekt normaal extra bezoek door de schaatsevenementen die in het dorp worden georganiseerd, maar de afgelopen twee winters waren slecht voor ons: er kon niet worden geschaatst.”

De Boer ging op zoek naar een alternatief om zijn dorp – ruim 2.600 inwoners – in de kijker te spelen. Zijn inspiratie was Volendam, dat in 2008 een poging deed om de plaats op een jubileumeditie van Monopoly te krijgen, en veel publiciteit kreeg. Op internet zag De Boer vervolgens dat spellenfabrikant Hasbro twee wildcards te vergeven had voor plaatsnamen op de Monopoly Here & Now Wereldeditie, die in september verschijnt. Bingo, dacht De Boer, en hij bedacht een campagne om zo veel mogelijk mensen op Giethoorn te laten stemmen. Een bevriend dichter maakte een gedicht waarom Giethoorn op het bord moest, een vriend maakte er een video bij.

Acht dagen had De Boer om de hele Giethoornse gemeenschap - en de rest van Nederland - aan het stemmen te krijgen. Hij sprak met honderden dorpsgenoten, zette het bedrijfsleven aan tot acties. Het stemmen was laagdrempelig, maar, vertelt De Boer, hij deed er alles aan om het de mensen nog makkelijker te maken. Aangezien ‘Amsterdam’ als keuze was voorgeprogrammeerd en je ‘Giethoorn’ zelf moest intikken, liet hij mensen zijn ‘Klik, klik, Ctrl+V-methode’ zien: twee keer klikken om op de webpagina het vakje te activeren en daarna de letters van Giethoorn met Ctrl+V erin plakken. En zo kwam De Boer mensen in het dorp tegen die trots vertelden dat ze elke dag wel 50 keer hadden gestemd.

Zo’n vier miljoen stemmen zijn er in totaal uitgebracht. Hoeveel stemmen Giethoorn kreeg, kan Hasbro niet zeggen, maar wel meer dan Madrid, de andere stad die via de ‘wildcardronde’ een plekje kreeg. Nederland is straks het enige land met twee steden op het bord.

    • Carlijn Vis