Gemist, 21/3

LEZEN
Wat How ‘South Park’ was born
Tijd 10 minuten

Ze gingen viral voordat ‘viral gaan’ een ding was – op videoband. Twee krakkemikkige filmpjes met de naam The Spirit of Christmas zouden uitgroeien tot één van de succesvolste cartoons ooit: South Park. Lelijk gemaakt, maar o zo grappig. Entertainment Weekly maakte een mooie ‘oral history’ van twee nerds die per ongeluk raak schoten.

LEZEN
Wat Do Your Genes Determine Your Entire Life?
Tijd 20 minuten

Hoeveel invloed hebben je genen op het verloop van je leven? Bestaat er zoiets als vrije wil of zijn al onze acties voorgeprogrammeerd, besloten in onze genetische bouw? Het blijft een debat onder wetenschappers. The Guardian maakte er een prachtige longread over.

KIJKEN
Wat Mijn vader de expat
Tijd 50 minuten

In de 2Doc-documentaire Mijn vader de expat gaan Ali, diens zoon en filmmaker Abdelkarim El-Fassi samen naar Marokko, het land dat Ali ooit verliet als gastarbeider. Ze maken een autorit lang de Marokkaanse kust, door het Rifgebergte en Imzouren. „Ik snap niet waarom je hier bent weggegaan”, zegt Abelkarim. In Marokko is het weer, de thee en vis altijd goed, zegt Ali, maar is er veel mis. Hoe kijkt hij terug op zijn leven?

LUISTEREN
Wat Shake It Off (The Perfect Drug)
Tijd 3,46 minuten

Sommige dingen zouden niet mogen werken. Een mash-up van Taylor Swift en Trent Reznor bijvoorbeeld, toch wel de twee uiterste in de muziekwereld: de #1 popgodin versus de dark lord van de industriële rock. Maar toch… wow.

LEZEN
Wat My Saga
Tijd 25 minuten

De Noorse literaire rockster Karl Ove Knausgård maakt voor de New York Times een reis door Amerika. Maar hij twijftelt zelf of hij dat wel kan, een lezenswaardig reisverslag schrijven. Oordeel zelf!

KIJKEN
Wat LuckyTV
Tijd 1 minuut

„Kukkuk, zegt de belastingbetaler.” Oké, grote kans dat je deze LuckyTV al gezien hebt, bij De Wereld Draait Door of online. Maar deze is zo grappig dat hij niemand onthouden mag worden. „Kukkuk.”

LEZEN/KIJKEN
Wat We Asked 14 Photographers
Tijd 5 minuten

Fotograferen kan nog knap gevaarlijk zijn. Voor het beste zicht moet je soms in lastige posities manoeuvreren, in onmogelijke houdingen – op plekken waar je moet vrezen voor je leven. Feature Shoot vroeg veertien fotografen wat de gevaarlijkste situatie was waar ze zich in bevonden hebben.

LEZEN
Wat Where the Bodies Are Buried
Tijd 18 minuten

Was hij nou wel of niet van de IRA? Gerry Adams, Noord-Iers politicus, heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de Ierse terroristenbeweging. Maar oude vrienden beweren te hebben gemoord op zijn bevel. Huiveringwekkend stuk van The New Yorker.