Geen cent naar tent zonder act

De gemeente Rotterdam geeft subsidie aan oude en nieuwe plannen. Tegen armoede, voor veiligheid, of in de publieke ruimte. NRC toetst ze. Vandaag: het Rotterdams Volkstheater waaraan de stad 80.000 euro per jaar bijdraagt.

1 Wat is het plan?

Het Rotterdams Volkstheater is een stichting die overal in de stad grote en kleine circustenten opzet en acts organiseert voor wijkbewoners. De toegang is gratis. Doel is dat de buurtbewoners elkaar leren kennen. Het Volkstheater is ooit opgericht na de voltooiing van de renovatie van oude huizen in de armste wijken van de stad: Delfshaven, het Oude Noorden, Charlois en Feijenoord. Het begon met een grote circustent die de betrokken bouwbedrijven de wijkbewoners cadeau deden. Dertig jaar later zijn de huizen alweer aan een opknapbeurt toe. „Maar de circustent bestaat nog steeds”, zegt directeur Jan Meijer. De vraag is voor hoe lang. In 2010 wilde het stadsbestuur de subsidie van 120.000 euro per jaar schrappen. De gemeenteraad besloot dat terug te brengen tot 80.000 euro per jaar. Verdere bezuinigingen – zoals het college wilde – trekt het circus niet, zegt Meijer.

2 Wat kost het plan?

Op verzoek van de gemeenteraad blijft de subsidie 80.000 euro. Daarvan betaalt Meijer zijn eigen salaris van 1.600 netto en zijn twee medewerkers die elk 1.100 netto verdienen. Meijer regelt de contacten met de gemeente, de bewoners, de programmering, de subsidie en de artiesten. De twee medewerkers – Fred en Yaya – zetten de tent op en regelen alle techniek er omheen. De subsidie is verder bedoeld voor de huur van 1.100 euro per maand voor de loods aan de Merwehaven waar de tenten zijn opgeslagen en de werkplaats voor reparaties is. Naast deze 80.000 euro krijgt het Volkstheater 36.000 euro uit het voormalige budget van de deelgemeentes. Na de opheffing daarvan is met het stadsbestuur afgesproken dat deze subsidie tot uiterlijk 2016 doorloopt.

3 Wat levert het op?

Het Volkstheater is vooral actief in Delfshaven, Rotterdam-Noord, Feijenoord en Charlois. Daar wonen bij elkaar zo’n 270.000 mensen. Ze houdt festivals zoals Feestival op het Noordplein, Made in Afrika op het Afrikaanderplein en Werelds Delfshaven op het Heemraadsplein. Leerlingen van scholen in de wijk waar de tent staat krijgen er workshops over bijvoorbeeld dans en muziek. Jaarlijks komen er volgens het Volkstheater zo’n 50.000 mensen op af. Gemiddeld kost het vermaak dus ruim 2 euro per persoon: een klein bedrag, vergeleken met bijvoorbeeld de 12 euro die de gemeente toelegt per bezoek aan een voorstelling van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

4 Oordeel

Het Volkstheater doet wat het moet doen: het verbindt bewoners van oude wijken. Meer dan elders in de stad groeien kinderen er op in armoede. Zij hebben minder geld voor creatieve vorming en uitjes. Dat geldt ook voor veel volwassenen. Uit het aantal bezoekers dat jaarlijks op de wijkfestivals afkomt blijkt dat de bewoners het theater waarderen. Mocht de stad de subsidie van 36.000 euro van de voormalige deelgemeenten niet overnemen, dan is het Volkstheater in de huidige vorm ten dode opgeschreven. Want daarvan betaalt het de exploitatie (artiesten, vergunningen, stroom) van de wijkfestivals. Of het moet entreegeld gaan vragen. Maar in de armste wijken van de stad is de kans klein dat dit voldoende oplevert. Met minder personeel kan niet, zegt Meijer. Dan krijgt hij het werk niet gedaan. Als de gemeente de subsidie volgend jaar niet verhoogt, kan het Volkstheater beter stoppen. Het is zinloos geld te steken in de lonen van drie medewerkers en de opslag van tenten terwijl er niets overblijft voor voorstellingen. Op onbetaalde rekeningen zit niemand te wachten.

    • Lucette Mascini