Silver Linings Playbook

RTL5,

20.30-23.00u.

(David O. Russell, 2012). Met Silver Linings Playbook maakte regisseur-scenarist David O. Russell een variatie op de romantische komedie, maar dan wel eentje die uiterst realistisch is. Het realisme dat Russell aanbracht, zit niet alleen in de documentaire-achtige cameravoering en de levensechtheid van zijn personages maar heeft ook autobiografische elementen. Zo gaf Russell Robert De Niro trekjes van zijn eigen vader mee. En net als hoofdpersoon Pat (Bradley Cooper) lijdt zijn zoon aan een bipolaire en obsessief-compulsieve stoornis. De film bouwt voort op de screwball comedy uit de jaren 30 en 40, de voorganger van de romkom. Hierin komen excentrieke personages die elkaar eerst niet kunnen luchten of zien terecht in de meest buitenissige situaties. Het genre zit vol figuren die door critici indertijd als ‘madcap’, ‘zany’ en ‘kooky’ werden omschreven. Er zit duidelijk een steekje los bij deze personages wier dwaasheid leidt tot veel slapstick. Maar wat bij de screwball comedy nog impliciet is, maakt Russell expliciet: Pat en Tiffany (Oscarwinnares Jennifer Lawrence) hebben een mentale stoornis, stuiten in hun omgeving op onbegrip en realiseren zich dat ze voor elkaar geschapen zijn.

André Waardenburg