Fietstour langs een blessure

Judoka Marhinde Verkerk vertelt al fietsend door de stad het verhaal van haar ernstige blessure, haar revalidatie én haar comeback. Deelnemers werkt ze tegen de grond – als demonstratie.

Marhinde Verkerk: „Rotterdam is lange tijd gesloopt geweest en ontleent zijn kracht aan bóuwen. Ik ben óók gesloopt geweest, en moet nu bouwen.”
Marhinde Verkerk: „Rotterdam is lange tijd gesloopt geweest en ontleent zijn kracht aan bóuwen. Ik ben óók gesloopt geweest, en moet nu bouwen.” Foto Rien Zilvold

Terug van weggeweest, tenminste voor even: Marhinde Verkerk. De onfortuinlijke topjudoka die vorig jaar haar kruisband afscheurde en daarmee haar eerste plaats op de wereldranglijst verspeelde.

Morgen maakt de 29-jarige Rotterdamse alvast een kleine, tussentijdse comeback. Niet op de mat, wél op de fiets. Met een groepje fans en andere belangstellenden klimt ze in haar eigen woonplaats in het zadel om tijdens een drie uur durende tocht het verhaal van haar ernstige blessure en haar weg naar herstel te vertellen.

In het wiel van Verkerk, een bikkel uit de ‘categorie tot 78 kilo’, hoort iedereen in haar kielzog hoe ze verwacht in de mondiale top terug te komen – ze traint alweer voor de Olympische Spelen van 2016. Welke fysieke en mentale hobbels zich daarbij aandienden. En wie de mensen zijn die haar helpen om die strijd te winnen. De fietstour voert langs drie locaties waar Verkerk uitgebreider zal praten over haar carrière, de klappen die ze moest verwerken en haar revalidatie: „Ik wil dat kijkje achter de schermen van de topsport graag delen, ja. Het lijkt me heel prettig, een mooie manier om een zware periode van acht maanden mee af te sluiten.”

De eerste tussenstop is de Rotterdamse Schouwburg. Als in het voormalige tv-programma Holland Sport van Wilfried de Jong zal Verkerk daar op de behandeltafel gaan liggen voor een diepte-interview met judoverslaggever Matthijs Westrate van de NOS.

Vervolgens wordt er naar de gym in Fitnesscentrum Noord gekoerst. Daar staat haar krachttrainer Hans Kroon paraat voor uitleg over de work outs waaraan hij zijn pupil na haar knie-operatie onderwierp. Tot slot gaat de tocht naar de dojo in Blijdorp, de plek waar het voor judoka Verkerk allemaal begon. Samen met haar voormalige sparringpartner en Olympisch medaillewinnares Elisabeth Willeboordse geeft ze er een demonstratie van hun beider signature-worp waaraan de judoka een aantal deelnemers zal onderwerpen. „Mensen hebben geen idéé wat het is om op dit niveau te vechten”, zegt Verkerk bij wijze van voorpret.

Er kunnen zo’n veertig mensen mee morgen. Voor fietsen wordt gezorgd. De kopvrouw rekent op een bescheiden contingent judoliefhebbers, maar is nieuwsgierig naar hoe haar peloton verder zal zijn samengesteld. Ze is namelijk de eerste sporter in dit evenement dat al sinds 2008 jaarlijks vijf à zes keer wordt gehouden. Alle eerdere fietstochten van de Rotterdamse organisatie Parfum de BoemBoem hadden architectuur en het cultuurleven als verbindend thema. Verkerk, zelf binnenhuisarchitecte, ziet wel dwarsverbanden: „Rotterdam is lange tijd gesloopt geweest en ontleent zijn kracht aan bóuwen, en ik ben in ieder geval ook één keer gesloopt en moet nu bouwen.”

Parfum de Boem Boem ontleent de laatste helft van zijn naam aan het eindeloze gestamp waarmee Rotterdam decennia achtereen is wakker geschrikt. De stad telt waarschijnlijk inmiddels meer nieuwe heipalen dan inwoners. De ruwe, rusteloze kant van die nog altijd reëel bestaande werkelijkheid wordt liefdevol afgezwakt door dat ‘Parfum’.

„Al die bouwputten hebben ook hun poëtische kanten”, wil Elsbeth Grievink van het driemanschap achter deze fiets- (en soms wandel)club maar zeggen. „Als je met ons meegaat, zie je met eigen ogen hoe de stad voortdurend transformeert en word je er deelgenoot van. Gidsen als schrijver Abdelkader Benali, diens collega Ernest van der Kwast, frontman Jordy Dijkshoorn van de band De Likt en stripteasedanseres Cyra Soleil vertellen hún verhaal over hoe zij al die veranderingen beleven en welke plekken in Rotterdam voor hun waardevol blijven.”

Diezelfde Cyra Soleil zette tijdens een fietstocht al eens de hele Veerhaven op stelten door er een live-paaldansshow op de Van Vollenhovenstraat weg te geven (file!). Jordy Dijkshoorns tour eindigde op de Witte de Withstraat in een spontane dance party.

Meefietsen? www.parfumdeboemboem.nl.