En de huizenprijzen blijven maar stijgen

Het centrum van Utrecht. Foto ANP / Sander Koning

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 2,4 procent duurder dan in februari 2014. De prijzen zijn nu al bijna een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Februari was de elfde maand op rij waarin de prijzen van koopwoningen op jaarbasis stegen.

Sinds de prijzen van koopwoningen in juni 2013 een dieptepunt bereikten, is sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in februari 3,9 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 18,4 procent lager.

Prijzen-van-bestaande-koopwoningen-15-03-16

Ondertussen is de belangstelling voor nieuwe koopwoningen flink toegenomen. Sinds de zomer van 2008 werden er niet zoveel nieuwe koopwoningen verkocht als in het laatste kwartaal van 2014, zo blijkt uit cijfers van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De verwachting is dat deze stijgende lijn ook dit jaar doorzet, al is het herstel nog wel broos.

Lees verder op NRC Q:
Huis kopen? Zonder een flinke zak spaargeld red je het niet
Deze 31 mensen van het Nibud bepalen jouw hypotheek

    • Marije Willems