Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Een op de drie kinderen heeft vitamine D-tekort

Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm, makreel en paling.
Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm, makreel en paling. Foto EPA / Matt Writtle

Een op de drie kinderen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder vierduizend kinderen van zes jaar, dat wordt gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Zeker 6 procent van de kinderen heeft een ernstig tekort aan de vitamine. Onder niet-westerse kinderen loopt dit zelfs op tot 20 procent. Dat verschil heeft onder andere te maken met de huidskleur; hoe meer pigment in de huid, hoe minder snel vitamine D wordt aangemaakt. Daarnaast speelt ook ongezonde voeding een rol. Kinderen met een vitamine D-tekort eten vaak minder gezond, kijken meer tv en spelen minder buiten dan andere kinderen, volgens de onderzoekers.

Dat het tekort een probleem is onder kinderen is al langer bekend, maar het is voor het eerst dat in Nederland zo’n grootschalig onderzoek onder kinderen heeft plaatsgevonden. De groep kinderen maakt deel uit van een groep van tienduizend Rotterdamse kinderen van wie de ontwikkeling over een langere periode wordt gevolgd.

Vitamine D zorgt voor sterke botten

In Nederland wordt geadviseerd kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven, maar het blijkt dat minder dan helft van de kinderen supplementen krijgt op eenjarige leeftijd. Onderzoeker Trudy Voortman:

“We hadden niet verwacht dat zo veel kinderen een tekort zouden hebben.”

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit het eten in het lichaam wordt opgenomen. Het is belangrijk voor stevige botten en tanden. Het lichaam maakt onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aan, maar het zit ook in voedingsmiddelen zoals vette vis, vlees en eieren. Een langdurig tekort aan de vitamine kan leiden tot allerlei klachten zoals spierkrampen, lusteloosheid, spier- en gewrichtspijn, bloedend tandvlees en op de lange termijn zelfs hartproblemen.