Downscreening is eugenetisch examen voor ongeboren kind

Illustratie Angel Boligan

Het syndroom van Down is geen ernstige aandoening, maar een acceptabele genetische variatie. De overheid moet prenatale screening en abortus daarom niet promoten. Dat selecteert een groep mensen uit, meent Renate Lindeman (moeder van twee kinderen met downsyndroom).

Er is een eugenetische beweging van filosofen, medici en andere wetenschappers die het downsyndroom ‘niet als levenswaardig’ beschouwt. Zij pleiten voor een grotere toegankelijkheid van genetisch onderzoek en selectieve abortus onder het mom van vrouwenrechten.

Marcel Zuijderland is zo’n filosoof. Op 13 september 2014 schreef hij in NRC dat het “moreel goed te verdedigen is een leven met Down niet te laten beginnen”. Daarmee schrijf je niet een hele groep af, meende hij. “Maar kies je voor een betere start in het leven van een kind.” De bioloog Richard Dawkins gaat nog een stap verder met zijn bewering dat vrouwen moreel verplicht zijn een kind met het downsyndroom te aborteren. Wat mij tegen de borst stuit is de lichtzinnigheid waarmee beide heren spreken over selectieve abortus. Behalve minachting voor mensen die leven met het downsyndroom, negeren ze onderzoek waaruit blijkt dat het afbreken van een gewenste zwangerschap tot psychische schade kan leiden.

Besef dat downsyndroom geen ernstige aandoening is. Volgens de medische definities zijn de kenmerken ervan niet ernstig: denk aan IQ, de levensverwachting en de levensbeperkende omstandigheden. Bovendien ervaren mensen met downsyndroom hun leven als bovengemiddeld positief. De overheidsgecoördineerde screening heeft zo bezien weinig met volksgezondheid te maken. Downsyndroom is een genetische variatie die bij 1 op 700 zwangerschappen voorkomt. Gebeurt zomaar. Ik heb me er niet voor opgegeven en toch heb ik twee prachtige kinderen met het downsyndroom. Het idee dat het aborteren van mijn kinderen met downsyndroom ‘een betere start in het leven’ had betekend, vind ik verwerpelijk.

Lees verder (€)

Renate Lindeman is woordvoerder van belangenorganisatie Downpride en moeder van drie kinderen, waarvan twee met downsyndroom.

Eerder op nrc.nl/opinie: 5 levenslessen van een man met het syndroom van Down