(1923-2015) Sociaal bewogen fotograaf

Demonstratie van arbeiders in het Groningse Beerta in de jaren veertig tegen het afnemen van de vrije zaterdagmiddag, eneen gezin met drieling in Amsterdam (1952).
Demonstratie van arbeiders in het Groningse Beerta in de jaren veertig tegen het afnemen van de vrije zaterdagmiddag, eneen gezin met drieling in Amsterdam (1952). Foto’s Dolf Kruger

De in Zwitserland geboren Nederlandse fotograaf Dolf Kruger is op 91-jarige leeftijd overleden. Van 1951 tot 1960 was hij vaste fotograaf van het communistische dagblad De Waarheid en fotografeerde hij onder meer stakingen, demonstraties, huisuitzettingen en sociale wantoestanden. In 1961 won Kruger de Zilveren Camera voor een reportage over de mijnstakingen in de Borinage. Na zijn vertrek bij De Waarheid werkte hij als freelancer. In 1983 vestigde hij zich in Zweden. (NRC)