Dodental in Jemen blijft stijgen, meer dan 130

Het dodental na de vier zelfmoordaanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sana’a blijft maar verder stijgen. Intussen heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de aanslagen in een verklaring op Twitter opgeëist, schrijft Reuters. Maar heel logisch zou dat niet zijn.

Houthi's inspecteren een van de twee moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Daar kwamen vandaag tientallen mensen om het leven bij aanslagen.
Houthi's inspecteren een van de twee moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Daar kwamen vandaag tientallen mensen om het leven bij aanslagen. Foto EPA/ Yahya Arhab

Het dodental na de vier zelfmoordaanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sana’a blijft maar verder stijgen. Volgens persbureau AP, dat zich baseert op een shi’itische televisiezender 137. AFP meldt 142.

Intussen heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de aanslagen in een verklaring op Twitter opgeëist, schrijft Reuters, maar volgens onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants zou dat niet logisch zijn.

Er zouden rond de 350 gewonden zijn, melden persbureaus. De aanslagen werden gepleegd op de Badrmoskee en de Al-Hashooshmoskee in Sana’a tijdens het vrijdaggebed, traditioneel het moment van de week waarop er de meeste mensen aanwezig zijn. De gebedshuizen worden gecontroleerd door shi’itische Houthirebellen, maar worden volgens AP ook bezocht door sunnitische moslims.

‘Als ik IS was, zou ik dit ook opeisen’

IS heeft de aanslagen dus op sociale media opgeëist, maar dat zegt nog niets, zegt Roelants:

“Iedereen kan de telefoon pakken en zo’n aanslag claimen. Als ik IS was, zou ik de aanslag ook opeisen. Je eist Tunesië op, je eist Jemen op en je hebt in feite in beide landen een kalifaat.”

Het is volgens haar veel logischer aan te nemen dat de krachtige Jemenitische tak van Al-Qaeda erachter zit. De Houthi’s en Al-Qaeda zijn elkaars aartsvijanden.

Volgens Roelants betekenen de grote aanslagen in ieder geval dat er een uitroepteken kan achter de bewering dat Jemen al hele tijd een mislukte staat is.

Crisis in Jemen

In Jemen is momenteel sprake van een politieke crisis. Die begon toen de shi’itische Houthi-rebellen in september vorig jaar Sana’a overnamen. In januari braken er zware gevechten uit in de stad tussen de Houthi’s en het regeringsleger. De rebellen eisten betere vertegenwoordiging in het parlement en staatsinstellingen. Ze omsingelden het presidentieel paleis en gijzelden president Abu-Rabbu Mansour Hadi in zijn ambtswoning.

Hadi diende zijn ontslag in en ook het kabinet van premier Khaled Bahah stapte op. Er kwam begin vorige maand een akkoord over een tijdelijk landsbestuur, maar een dag later kondigden de Houthi’s aan het parlement te ontbinden en grepen ze de macht.

Vorige maand sloten meerdere landen hun ambassade in Jemen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook Nederland haalde zijn diplomaten terug uit het Arabische land.