Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Beeld ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

ABN Amro’s zero tolerancebeleid kost 3 miljoen euro

Fraude was het niet, ook geen witwaspraktijken of financiering van terrorisme. Wel werden er in Dubai interne regels van ABN Amro overtreden, meldde topman Gerrit Zalm in een brief aan minister Dijsselbloem.

Onder meer de Telegraaf bericht over het onderzoek dat volgde op een melding via de klokkenluidersregeling van de bank. Dat onderzoek kostte 3 miljoen euro en omvatte onder meer forensische onderzoek van computer- en mailbestanden, bankrekeningen en gesprekken.

De uitkomst was dat er transacties van 1.000 tot 2.000 euro zijn gedaan die niet voldeden aan de regels voor Private Banking rekeningen. Omdat de bank een zero tolerancebeleid voert, zijn meerdere medewerkers ontslagen; 20 klanten moesten een andere bank zoeken.

Dijsselbloem schrijft aan de Tweede Kamer dat het ‘een ernstige zaak’ betreft, maar dat ‘door ABN Amro stevig en adequaat is ingegrepen.’ De overtredingen hebben geen gevolgen voor de plannen die de minister heeft met de staatsbank.

Nederlander haalt 2,5 miljard dollar op

na twee jaar fondsenwerving heeft Carlyle International Energy Partners (CIEP) 2,5 miljard dollar (2,34 miljard euro) opgehaald. Het is het hoogste bedrag dat investeringsmaatschappij Carlyle ooit heeft opgehaald voor een nieuw fonds, meldt het Financieele Dagblad. “Het is veel meer dan we oorspronkelijk hadden verwacht”, aldus directeur Marcel van Poecke in het FD.

Van Poecke zoekt tien tot twaalf investeringskansen. Hij richt zich met name op de olie- en gasindustrie buiten de Verenigde Staten.

Dit is een van de beste momenten om in energie te investeren die ik in de afgelopen dertig jaar heb gezien. Buiten de Verenigde Staten zijn er bijna geen private equity fondsen die zich op deze sector richten.

Van Poecke heeft ervaring in de olie-industrie. Hij kocht in 1993 het bedrijf Petroplus via een management buy-out. In 1998 bracht hij het bedrijf naar de beurs. In 2005 kochten ze het terug voor 689 miljoen dollar (645,28 miljoen euro).

Carlyle heeft nog een aantal investeringsfondsen die zich op de energiesector richten. De gezamenlijke investeringsmogelijkheden bedragen 10 miljard dollar (9,37 miljard euro), aldus het FD.

Verkoop led-tak Philips bijna rond

Philips zal Lumileds en Automotive Lightning waarschijnlijk verkopen aan investeerders KKR en CVC. Dat ANP bericht is door verschillende media overgenomen. Beide bedrijven maken onderdelen voor ledlampen.

KKR en CVC zouden 2,5 miljard euro hebben geboden voor 80 procent van de led-tak van Philips. De resterende aandelen zou Philips zelf houden. Het bericht suggereert dat de deal nog niet volledig zeker is en dat er mogelijk andere gegadigden zijn. Bijvoorbeeld een Aziatisch consortium bestaande uit het Chinese Lattice Power, Chinese investeerder GSR Ventures en het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek.