Minister in Italië weg na Rolex voor zijn zoon

Volgens het Openbaar Ministerie in Florence is de corruptie rondom openbare werken in Italië zó stelselmatig, dat het in een dik onderzoeksrapport consequent schrijft over ‘Het Systeem’.

Een klein groepje topambtenaren op het ministerie van Vervoer en Infrastructuur regelde naar welke aannemers grote projecten gingen, tegen een vergoeding van één tot drie procent van de kosten. Met voor naar schatting 25 miljard euro werk was dat een zeer lucratieve regeling. Daarom konden er ook wel cadeautjes af voor degene die op dat moment minister was.

Het corruptieonderzoek gaat nog door. Vier hoofdrolspelers zitten sinds begin deze week vast. En vandaag moet minister Maurizio Lupi het veld ruimen. Hij is zelf geen verdachte, maar bij het onderzoek is gebleken dat zijn zoon, vrouw en medewerkers geld, cadeaus en gunsten ontvingen.

Een Rolex bij het afstuderen van de zoon, een vliegticket voor zijn vrouw, een cadeau van ruim 7.000 euro voor een secretaresse. Op de lijst van verdachte giften staat ook voor 962 euro aan zoetigheid.

Italiaanse kranten publiceerden gisteren ook een afgeluisterd telefoontje waarin de minister aandringt op een baantje voor zijn zoon – een verzoek dat de betrokkenen natuurlijk niet kunnen weigeren. Lupi is lid van een kleine centrum-rechtse partij in het kabinet-Renzi. (NRC)