Brit krijgt 22 jaar voor plan onthoofding militair

Brusthom Ziamani had zich laten inspireren door de 'hakmesmoord'.
Brusthom Ziamani had zich laten inspireren door de 'hakmesmoord'. Foto AFP / Metropolitan police

Een Brit die van plan was een soldaat te onthoofden, heeft 22 jaar cel gekregen wegens terrorisme. De tot de islam bekeerde Brusthom Ziamani (19) was in februari al schuldig bevonden aan het voorbereiden van een terreurdaad.

Ziamani werd vorig jaar aangehouden toen hij met hamer, mes en een zwarte islamitische vlag door Londen liep. Hij had tegen zijn ex-vriendin gezegd dat hij van plan was een militair te onthoofden. Ook wilde hij de Britse premier Cameron aanvallen als de mogelijkheid zich voordeed.

De man is afkomstig uit een gezin van Jehova’s getuigen uit Congo, maar bekeerde zich tot de radicale islam. In berichten op Facebook en in brieven schreef hij over zijn haat tegen ongelovigen en zijn dromen van het martelaarschap. De rechter zei bij het uitspreken van het vonnis dat hij ervan overtuigd is dat Ziamani zijn plan ongetwijfeld had uitgevoerd, had de politie hem niet aangehouden, schrijft persbureau AP. En dat als er geen militair voorhanden was geweest, een agent of een andere overheidsdienaar vast slachtoffer was geworden.

“Ziamani absorbeerde de extreme interpretatie van de islam op een manier die kenmerkend is voor islamitische fanaten.”

Ziamani was geïnspireerd geraakt door de aanslag op militair Lee Rigby, die bekend kwam te staan als de ‘hakmesmoord’. Rigby werd in mei 2013 vermoord door twee mannen van Nigeriaanse afkomst, die hem in de buurt van zijn kazerne op straat aanvielen met onder meer een hakmes. Vervolgens lieten ze zich door voorbijgangers uitgebreid filmen. De mannen hadden gehoopt dat de politie hen daarna zou neerschieten zodat ze als martelaren zouden sterven. Tegen voorbijgangers zeiden ze dat ze een militair hadden gedood als wraak op de dood van moslims door Britse eenheden.

Groot-Brittannië heeft vorig jaar het terreurniveau omhooggeschroefd naar het tweede niveau, het op een na hoogste niveau, wat betekent dat een terroristische aanslag ‘zeer waarschijnlijk’ is.