Bij gebrek aan (schoon)zoon runt de dochter dit oude Japanse familiehotel

Schermafbeelding Vimeo / The Atlantic

Het Japanse Hoshi Ryokan is het oudste familiehotel ter wereld. Het is al bijna 1300 jaar open en wordt van generatie op generatie overgedragen aan de oudste zoon. Maar daar de oudste zoon anderhalf jaar geleden overleed, wordt het voorlopig gerund door een dochter.

Een ryokan is een pension waar de kamers op traditionele Japanse wijze zijn ingericht. Je slaapt er op futons; dunne matrassen, die verrassend comfortabel slapen en die liggen op van rijststro gevlochten tatami matten. In de kamers draag je geen schoenen, die doe je uit bij de deur. Veel ryokans hebben ook een ‘onsen’, een natuurlijke bron die de basis van het badhuis vormt. Een nachtje slapen in zo’n ryokan is meestal niet goedkoop, maar de ligging is vaak prachtig in de natuur, het eten erg goed en dat kan het toch de moeite waard maken.

Het Hoshi Ryokan in Komatsu werd in 718 opgericht door een monnik. Hij adopteerde een jongen die hij Zengoro noemde, zijn nazaten hebben Hoshi Ryokan sindsdien geleid, al 46 generaties lang. De traditie schrijft voor dat alleen de oudste zoon deze nalatenschap kan overnemen. Maar aangezien de zoon van de huidige eigenaar en zijn vrouw anderhalf jaar geleden overleed, ontstond er een probleem.

Komatsu ligt aan de kust in het noordwesten van Japan:

Bij gebrek aan (schoon)zoon heeft de dochter nu de touwtjes in handen

Een ander eeuwenoud gebruik, Mukoyoshi; het adopteren van de schoonzoon, garandeert normaal gesproken het voortbestaan van het familiebedrijf. Maar hun dochter Hisae is nog niet getrouwd, en de ouders gunnen hun dochter vrije partnerkeuze.

Hoe vooruitstrevend dat voor deze traditionele familie ook is, er is geen sprake van dat het familiebedrijf zou ophouden te bestaan. En dus heeft de dochter voorlopig veel taken overgenomen, iets dat een zware mentale claim legt op haar, zo vertelt ze in dit filmpje van The Atlantic. Terwijl haar ouders met trots over haar spreken noemt ze zichzelf “zwak”.

“Soms wilde ik dat ik niet was geboren in deze familie.”