Maagdenhuis is nu ook cultuurpodium

Vanavond Armand in Maagdenhuis foto top notch

„Kom allemaal eens naar voren, mensen. Kom allemaal eens terug”, roept Ferry Heijne, zanger van de Nederlandse band De Kift, de hoge welkomsthal van het Maagdenhuis in. Het publiek staat nog niet bij het geïmproviseerde podium: drie vloerkleden in een hoek van de hal, met daarop de instrumenten. Boven de band hangen spandoeken met leuzen als: ‘het nieuwe Maagdenhuis’ en ‘laat de talen niet verschralen’.

De bezetting van het Universiteitsgebouw in Amsterdam, of toe-eigening zoals de organisatoren het zelf bestempelen, duurt inmiddels langer dan drie weken. De Nieuwe Universiteit, zoals de bezetters zich noemen, heeft naast de gebruikelijke vergaderingen veel culturele activiteiten op de agenda gezet. Zo heeft een orkest van zeventig man opgetreden, zijn er theaterworkshops gegeven en is er poëzie voorgedragen. Rapper Typhoon trad op, cabaretier Freek de Jonge gaf al twee keer een voorstelling.

Het programma in het Maagdenhuis is niet ontstaan uit toeval. „Al tijdens de eerste nacht van de bezetting wisten we wat voor programma we wilden neerzetten”, vertelt Tashina Blom (27), een van de organisatoren van de culturele activiteiten. De activiteiten sluiten aan bij het doel van de Nieuwe Universiteit: een publieke ruimte zijn waar iedereen welkom is. „We proberen via cultuur een nieuwe definitie te geven aan de universiteit als publiek instituut. Als open ruimte willen we met het programma ook mensen van buiten de universiteit aantrekken.”

Het publiek bij De Kift is inderdaad gemêleerd. De gemiddelde leeftijd van de toeschouwers ligt boven de dertig. De ruimte voor de band is snel gevuld met trouwe fans en jonge studenten, die samen rondspringen op de muziek. Een toeschouwer vertelt: „Ik ben al jaren fan en hoorde dat de band kwam optreden.” Hoewel ze solidair is met de bezetters, is ze hier vanavond vooral voor De Kift.

Het programma is niet ver van tevoren bekend, vanwege de onzekerheid van de locatie. Wel staan de culturele activiteiten, allemaal gratis, vermeld op de website van de Nieuwe Universiteit. De organisatoren willen het programma, ook als de bezetting is afgelopen, graag behouden. Vanavond treedt protestzanger Armand op.

    • Xanne Visser