Bas Dost opgeroepen voor Nederlandse Elftal

Bas Dost is opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Foto ANP

Bas Dost, de 25-jarige spits van VfL Wolfsburg, is door bondscoach Guus Hiddink opgeroepen voor het Nederlands Elftal voor de wedstrijden tegen Turkije en Spanje. Dat blijkt uit de definitieve selectie die zojuist bekend is gemaakt. Dost verkeert dit jaar in topvorm bij zijn club.

De spits maakte dit kalenderjaar al dertien doelpunten, waaronder elf in de Bündesliga. Hij werd al eens opgeroepen door de vorige bondscoach Louis van Gaal, maar kreeg toen geen speeltijd. Oranje speelt op 28 maart een kwalificatiewedstrijd in eigen land tegen Turkije in aanloop naar het EK in 2016 in Frankrijk. Drie dagen later komt Spanje op bezoek voor een oefenwedstrijd.

Geen lotsverbinding

Hiddink zei op de persconferentie waar de selectie bekend werd gemaakt niet zijn lot aan het resultaat van de wedstrijd tegen Turkije te verbinden. Vorig jaar deed hij dat nog wel voor de wedstrijd tegen Letland, nadat Oranje direct twee wedstrijden tegen respectievelijk Tsjechië en IJsland verloor in de kwalificatiecyclus. Oranje won de wedstrijd tegen Letland met 6-0.

De 24-koppige selectie bevat ook Davy Klaassen, de middenvelder van Ajax, en Jonathan de Guzman (Napoli), ondanks het feit dat ze ontbraken in de voorselectie. Van de voorselectie die enkele weken geleden bekend werd zijn Eljiro Elia (Southampton) en Sven van Beek (Feyenoord) afgevallen. Aanvoerder Robin van Persie ontbreekt vanwege een blessure. PSV is hofleverancier met zes spelers.

De hele selectie:
Doelmannen: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Feyenoord).

Verdedigers: Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) en Jetro Willems (PSV).

Middenvelders: Ibrahim Afellay (Olympiakos), Daley Blind (Manchester United), Jordy Clasie (Feyenoord), Jonathan de Guzman (Napoli), Davy Klaassen (Ajax), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray) en Georginio Wijnaldum (PSV).

Aanvallers: Memphis Depay (PSV), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (PSV), Luciano Narsingh (PSV) en Arjen Robben (Bayern München).

Lees ook in NRC Handelsblad: Eindelijk is Bas Dost uitblinker (€).

    • Sam de Voogt