Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Asscher: terugkeer Houwers slecht voor aanzien van de politiek

De terugkeer van het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is “slecht voor het aanzien van de politiek”. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Vicepremier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort.
Vicepremier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Foto ANP / Lex van Lieshout

De terugkeer van het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is “slecht voor het aanzien van de politiek”. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het kabinet past terughoudendheid in uitspraken over parlementariërs, zei Asscher, omdat de Kamer het kabinet controleert en niet andersom. Dat Houwers als eenmansfractie verder gaat, is iets wat de kiezer niet had gewild en ook niet verwacht, zei Asscher. “Dat hij dit doet, daar kan ik niet veel tegen inbrengen vanuit mijn positie.”

Coalitie kan geen dissident meer gebruiken

Houwers maakte gisteren bekend dat hij de vrijgekomen VVD-zetel inneemt en als eenling terugkeert in de Kamer. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak van “pure zetelroof”. Houwers is niet meer welkom bij de VVD-fractie, nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat Houwers een boete van 4.000 euro heeft moeten voldoen voor hypotheekfraude.

Nu Houwers de zetel inneemt, raakt de VVD een zetel kwijt en kan de coalitie zich geen dissident meer veroorloven. Het kabinet steunt vanaf nu op de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer: 76 van de 150 zetels (40 voor VVD en 36 voor coalitiepartner PvdA).

‘Het zal niet makkelijk worden’

Het kabinet had al geen meerderheid in de Eerste Kamer. En nu ook de steun van de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP niet meer genoeg is voor een meerderheid in de senaat, wordt het nog lastiger om wetten aangenomen te krijgen.

Asscher hierover:

“Wij zullen als kabinet extra hard ons best moeten doen om meerderheden te gaan verwerven in de Eerste Kamer. Dat zal niet makkelijk worden. Maar we hebben er vertrouwen in, dat hebben we ook naar elkaar uitgesproken, dat het ons zal lukken. Het past in de Nederlandse politieke traditie dat partijen verantwoordelijkheid nemen. Het huidige versplinterde, gefragmenteerde landschap vraagt dat ook.”

eerstekamer

Asscher wilde niets kwijt over de benoemingen van Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij verwees daarvoor naar de premier.

Asscher sprak verder over het ongeluk in Mali en de factfindingmissie van defensie en politie naar het MH17-rampgebied. Kijk de verklaring hieronder terug:

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: Jeroen Houwers. Uitgekotst door de VVD, maar wel terug in de Kamer (€)