Impasse rond cao-kleinmetaal

De cao-onderhandelingen voor ongeveer 300.000 werknemers in de metaalsector zijn na vijf onderhandelingsrondes afgebroken. De FNV heeft een eindbod van de werkgevers naast zich neer gelegd. De onderhandelaars van FNV zetten in op een looneis van 3 procent in een jaar. De werkgevers willen volgens vakbondsbestuurder Jacqie van Stigt niet verder gaan dan twee kleinere loonsverhogingen verspreid over twee jaar, één in oktober dit jaar en één een jaar later. Ook zijn werkgevers volgens de bond niet bereid tot een serieuze verhoging van de lage jeugdlonen.

De nieuwe cao had eigenlijk al op 1 maart van kracht moeten worden. De bond gaat zich nu met de eigen achterban beraden op vervolgstappen. Mogelijk volgen er binnenkort acties. Het gaat om de kleinere metaalbedrijven in Nederland. De grotere ondernemingen in de branche hebben een eigen cao. (ANP)