Anton Corbijn, Movies That Matter en kinderserie Titaantjes

Popfotograaf Anton Corbijn poseert bij een zelfportret, dat in de overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Gemeentemuseum hangt. De tentoonstelling opent dit weekend.
Popfotograaf Anton Corbijn poseert bij een zelfportret, dat in de overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Gemeentemuseum hangt. De tentoonstelling opent dit weekend. Foto ANP / Remko de Waal

Het weekend staat weer voor de deur, met popfotografie van Anton Corbijn, mensenrechtenfilms op het Movies That Matter-filmfestival en een avond klassieke muziek van het Noord Nederlands Orkest.

TENTOONSTELLING // Anton Corbijn

vanaf zaterdag 21 maart t/m 21 juni, Gemeentemuseum & Fotomuseum, Den Haag

Morgen opent in het Haagse Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling van fotograaf en regisseur Anton Corbijn (Strijen, 1955), ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag. Een tweede tentoonstelling, 1-2-3-4, is te zien in het naastgelegen Fotomuseum, waarvoor Corbijn foto’s selecteerde die soms nog niet eerder vertoond zijn.

Corbijn kennen we natuurlijk van zijn link met popmuziek: hij fotografeerde en werkte veel samen met U2 en Depeche Mode, maakte videoclips voor Coldplay en Arcade Fire en regisseerde de film Control (2007), over het getormenteerde leven van de Britse Joy Division-zanger Ian Curtis.

Het retrospectief ‘Hollands Deep‘ toont hoogtepunten uit zijn werk: “grofkorrelige” zwart-witfoto’s van muzikanten uit de jaren 70 en 80 vormen een belangrijk onderdeel. Het museum legt in de tentoonstelling de nadruk op zijn ontwikkeling als autodidact en het gebruik van verschillende technieken. Zondag 22 maart is Corbijn zelf ook in het museum, hij signeert dan in de tuinzaal.

KLASSIEK // Noord Nederlands Orkest

zaterdag 21 maart, Theater De Lawei, Drachten, kaarten €12,50-31

De komende seizoenen is de Tilburgse componist Anthony Fiumara composer-in-residence bij het Noord Nederlands Orkest. Hij zal drie nieuwe werken componeren. Zijn eerste werk heet ‘As I Opened Fire’ en is morgen onderdeel van het openingsconcert van Theater de Lawei in Drachten, dat net verbouwd is. Fiumara baseerde de “feestouverture”, zoals hij het werk omschrijft, op een gelijknamig schilderij van de Amerikaanse popartkunstenaar Roy Lichtenstein, valt te lezen op zijn blog:

“Lichtenstein legde de nadruk op primaire kleuren, zwarte contouren en uitvergrote rasterpunten die je vaak vindt in mechanische reproducties. [...] De muziek van As I Opened Fire is er een van primaire kleuren, omlijnde contouren en uitvergrote rasterpunten — om maar in de cartooneske beeldspraak te blijven. [...] As I Opened Fire is een lijfelijk stuk geworden, met veel vaart. En met drama, zwarte wolken die zo nu en dan voor de zon schuiven.”

In hetzelfde programma speelt het NNO ook stukken van Dvórak (Vioolconcert, gespeeld door de jonge Russische violist Eugene Ugorski) en Sjostakovitsj (Tiende symfonie).

Bekijk hier een eerdere compositie van Lunapark, een ander ensemble dat Fiumara oprichtte:

FESTIVAL // Movies That Matter

vrijdag 20 t/m zaterdag 28 maart, Filmhuis, Den Haag

Dit weekend start de 17e editie van Movies That Matter, het filmfestival over mensenrechten. De kracht van de camera als een wapen tegen onverschilligheid, dat is het uitgangspunt van het festival, waar films “een stem en gezicht” geven “aan hen die de dupe zijn van onrecht”. Het festival breidt dit jaar uit van zeven naar negen festivaldagen.

De openingsfilm is Timbuktu, een drama over het leven in een dorpje in de buurt van Timbuktu in Mali (Afrika), waar het religieuze fundamentalisme aan de orde van de dag is. Eerder dit jaar werd Timbuktu genomineerd voor een Oscar. De film wordt, net zoals het IDFA een tijd geleden al deed, gelijktijdig in elf andere bioscopen in Nederland vertoond. De voorstelling in Den Haag wordt bijgewoond door minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Bekijk de trailer van Timbuktu:

Randactiviteiten van het programma zijn o.a. talkshows in de foyer van naastgelegen Theater aan het Spui, debatten en live-muziek.

KIJKEN // Special: Peter van Straaten

zaterdag 21 maart, 21.30-23.30u, digitaal themakanaal NPO Cultura

Tekenaar Peter van Straaten, die het zwaarmoedige en cynische zwoegen van de mens altijd zo puntgaaf en toch met enig optimisme weet weer te geven, krijgt zaterdagavond ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag (25 maart aanstaande) een special cadeau van NPO Cultura. De VPRO Gids omschrijft deze week zijn tekeningen als “dynamisch krasserige tegenhangers van, zeg maar, de Oudejaarsconférences van Wim Kan zaliger.” Eerder deze week was Van Straaten al te gast bij het programma De Kunst (hier terug te kijken) waar hij met Dick Matena sprak over hun werk en vriendschap. Ook zendt NPO Cultura de documentaire Een gelukkige hand van Pieter Verhoeff uit 2006 uit, waarin ook Van Straatens fictieve creatie Agnes een rol speelt.

NRC-columnist Marcel van Roosmalen schreef (€) deze week al over Van Straaten:

“Denkend aan Arnhem verzuchtte Peter: “Oo, die geweldige taal.” Een zin die spontaan bij hem opkwam: “Kom hier, dan zal ik je een klap in de nek geven zodat je petroleum pist en een week nadruppelt.””

Bekijk hier tekeningen van een man en zijn ontmoeting met Gerard Reve, geheel op z’n Van Straatens:

KIJKEN // Titaantjes

zondag 22 maart, 09.25u, Zapp, NPO 3

Kinderen met uitzonderlijke talenten staan centraal in het nieuwe jeugdprogramma van de VPRO, Titaantjes, dat zondag begint. De achtdelige documentaireserie, waarvan elke aflevering door een andere regisseur gemaakt is, volgt kinderen die “met een zeldzaam talent geboren” zijn. Dansen, tekenen, filmen, schrijven, musiceren, ontwerpen of zingen. In Titaantjes laat ze zien dat ze uit eigen beweging zich bezig houden met hun talent. De eerste aflevering (regie Katinka de Maar) gaat over de 14-jarige Bram, die filmmaker is en graag op de filmacademie aangenomen wil worden. We zien Bram thuis, Bram tijdens het filmmaken en tijdens zijn voorbereidingen op zijn deelname aan de wedstrijd 48 Hours van het Cinekid Festival, als hij belt met grote voorbeeld Burny Bos (producent, scenarioschrijver en kinderboekenschrijver) over zijn stressmomenten.