Amsterdammers in bijstand slachtoffer van reorganisatie

Door de grootschalige reorganisatie bij de gemeente is meer dan de helft van de aanvragen voor bijzondere bijstand in januari niet op tijd behandeld. Dat zei wethouder Arjan Vliegenthart (Werk & Inkomen, SP) tijdens een commissievergadering.

De Dienst Werk & Inkomen (DWI) heeft als streven 90 procent van de aanvragen voor bijstand voor levensonderhoud binnen drie weken te behandelen. In januari was dat echter 69,8 procent; in februari 75,8. Bij de bijzondere bijstand, waarmee extra kosten door bijvoorbeeld een verhuizing of kledingslijtage worden gedekt, was dat getal nog lager: slechts 42,3 in januari, en 51 in februari. De norm is hier: 90 procent binnen drie weken. Ook de afhandeling van klachten staat volgens de wethouder „onder druk”.

Vliegenthart verdedigt zich met de opmerking dat in de meeste gevallen wél aan de wettelijke normen is voldaan. Maar daar namen geschrokken commissieleden geen genoegen mee. Dennis Boutkan (PvdA) was „onaangenaam verrast” en vindt dat de Amsterdamse norm de standaard is. Dat zei ook Ariëlla Verheul (D66): „Het gaat erom: waar denken Amsterdammers op te kunnen rekenen?”

Goed nieuws zou meer verbazen dan „te horen dat er wéér wat aan de hand is bij DWI”, zei Marijke Shahsavari (CDA). „Heb je als organisatie de zaak in de klauwen? Dat gevoel krijg ik steeds minder.” De DWI staat sinds eind 2012 onder verscherpt financieel toezicht vanwege een gebrek aan inzicht in de geldstromen in de dienst.

De Bijstandsbond, die traditioneel juist met de SP optrekt, kwam onlangs met een kritisch rapport over het functioneren van de DWI en Vliegenthart: de dienstverlening is volgens de bond „dramatisch verslechterd” en de vraag leeft of de wethouder „wel grip heeft op zijn organisatie”. De bond ziet de reorganisatie, die 1 januari van start ging, als oorzaak van „de puinhoop”, zegt advocaat Marc van Hoof.

Vliegenthart kan nog niet zeggen hoeveel mensen door de vertraging geraakt zijn. In totaal zitten 39.000 Amsterdammers in de bijstand. Hij verwacht dat de problemen over „een paar maanden” zijn opgelost.