AEX-index voor het eerst in 7 jaar weer boven de 500 punten

De Amsterdamse beursindex AEX koerst vanmiddag voor het eerst in 7 jaar tijd boven de 500 punten. Met nog een ruim uur te gaan tot het einde van de handelsdag piekte de hoofdgraadmeter van het Damrak eventjes naar 500,07 punten, om vervolgens meteen weer onder die symbolische grens te duiken.

Nog geen twee maanden geleden ging de AEX door de grens van 450 punten. Vanmiddag werd het volgende hoogtepunt bereikt.
Nog geen twee maanden geleden ging de AEX door de grens van 450 punten. Vanmiddag werd het volgende hoogtepunt bereikt. Foto ANP / Evert Elzinga

De Amsterdamse beursindex AEX koerste vanmiddag voor het eerst in 7 jaar tijd boven de 500 punten. Met nog een ruim uur te gaan tot het einde van de handelsdag piekte de hoofdgraadmeter van het Damrak eventjes naar 500,07 punten, om vervolgens meteen weer onder die symbolische grens te duiken.

De laatste keer dat de AEX die stand wist te bereiken was in januari 2008, zo meldt persbureau ANP. Sinds begin dit jaar hebben aandelenbeurzen de weg omhoog weer gevonden. Dat komt onder meer door de stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen tijd heeft genomen.

Nog ver van hoogste punt ooit

Bij het ingaan van 2015 stond de AEX nog op 425 punten. Sindsdien heeft de index al bijna 20 procent aan waarde gewonnen. Ook andere aandelenbeurzen in Europa breken de laatste tijd records. Zo doorbrak de DAX in Frankfurt begin deze week de grens van 12.000 punten.

Met een stand van boven de 500 punten is de AEX overigens nog ver verwijderd van de hoogste stand ooit van 703,18 punten. Die werd bereikt in het najaar van 2000, voordat de internetbubbel klapte. Ook tijdens de economische crisis in 2007 verloor de AEX fors.

Voor die crisis kwam de index nog uit op 563,98 punten in juli 2007. Amper twee jaar later werd een dieptepunt van 194,99 punten bereikt. De grens van 400 punten werd eind 2013 doorbroken. Dat was toen voor het eerst sinds september 2008.