Aanval op de levensader van Tunesië: toerisme

Het merendeel van de buitenlandse bezoekers is op goedkope strandvakantie en komt nauwelijks het hotel uit.

Voor Tunesië betekent de terroristische aanslag op toeristen bij het befaamde Bardo-museum van woensdag een aanval op een levensader. Op een belangrijke bron van inkomsten. Volgens recente officiële cijfers maakt het toerisme 8 procent van het bbp uit. Ruim 400.000 Tunesiërs op een bevolking van 11 miljoen verdienen hun geld in deze sector.

Door de spanningen in de Arabische wereld sinds 2011 was de toeristenbranche al flink geslonken, al groeide het aantal buitenlandse bezoekers in Tunesië de laatste maanden weer iets.

Vergeleken met andere landen in de regio, zoals Egypte of Marokko, is het voor Tunesië moeilijker te herstellen. Anders dan Egypte mist het land topattracties zoals de piramides en spectaculaire tempels uit de tijd van de farao’s en de Rode Zee. Anders dan Marokko, dat ook veel luxehotels heeft, was Tunesië lange tijd in goedkope reizen gespecialiseerd. Omdat de sector onder de 2011 afgezette president Zine el Abidine Ben Ali bovendien corrupt was, werd de kwaliteit steeds slechter.

Een voordeel voor Tunesië daarentegen leek dat het er na de verdrijving van Ben Ali in 2011 minder onrustig was dan in Egypte. „Bij ons is het veilig”, onderstreepten regeringswoordvoerders steeds. Ze benadrukten dat toeristen sinds de revolutie niets overkomen was. Maar sinds deze week is dat niet meer vol te houden.

Op een conferentie in januari in Tunis over de toekomst van het toerisme in het land vertelde een Duitse vertegenwoordiger uit de reiswereld dat 85 procent van de toeristen in Tunesië voor een strandvakantie komt en hun hotel tijdens hun hele verblijf nauwelijks verlaat. Dat is 10 procentpunt meer dan in landen als Turkije, Egypte of Marokko.

Slechts 15 procent bezoekt in Tunesië culturele en historische plaatsen en natuurparken. Pas sinds kort richten ondernemers zich ook op individuele toeristen, die ze van de kust naar het binnenland proberen te trekken. Naar een festival als Les Dunes Électroniques in de woestijn of naar concerten in het beroemde Romeinse Colosseum van El-Jem of naar de kurkbossen in Ain Draham in het noorden van het land.

Hoe het toerisme nu verder gaat is na de terreuraanslag niet duidelijk. Want individuele vakantiegangers zijn nog makkelijker aan te vallen dan toeristen in afgeschermde strandhotels.

Nederlandse reisorganisaties maken zich vooralsnog geen grote zorgen. „We hebben wat telefoontjes gehad en een handjevol toeristen heeft hun reizen omgeboekt, maar we hebben geen annuleringen ontvangen”, zegt een woordvoerder van TUI Nederland. „Mensen beseffen dat wat in Tunis is gebeurd geen gevaar vormt voor hun strandvakantie. Ze beseffen dat het incidenten zijn.”

Op Facebook wordt nu een groep met de naam ‘I will come to Tunisia this summer’ populair. Die had gisteren al meer dan 25.000 ‘likes’. Mensen uit de hele wereld zetten daar foto’s van zichzelf op met een bordje: „Ik kom deze zomer naar Tunesië.”