‘Aanslagplegers Tunesisch museum werden getraind in Libië’

Medewerkers van de Tunesische veiligheidsdienst bewaken het Bardomuseum na de aanslag
Medewerkers van de Tunesische veiligheidsdienst bewaken het Bardomuseum na de aanslag Foto EPA / Mohamed Messara

Het tweetal dat verantwoordelijk is voor de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis heeft wapen- en gevechtstraining gehad in Libië. Dat zegt de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken en Veiligheid, meldt persbureau AFP. Bij de aanslag kwamen woensdag 21 mensen om het leven, van wie twintig toeristen.

“De salafistische extremisten slopen in december stiekem het land uit naar Libië”, aldus Rafik Chelly. “We beschikken niet over de details, maar er zijn trainingskampen voor Tunesiërs in Sabratha, Benghazi en Derna in Libië.”

De Tunesische autoriteiten hebben de aanslagplegers geïdentificeerd als Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui. De aanval werd gisteren opgeëist door Islamitische Staat. Inmiddels zijn negen personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag.

IS breidt uit naar Libië

IS is al maanden actief in Libië. Vorige maand onthoofdde de beweging 21 koptische christenen in het door strijd verscheurde land. Ook houdt de terreurgroep in Libië nog meer buitenlandse gijzelaars in gevangenschap.

Tunesië is hofleverancier op het gebied van jihadisten in Irak en Syrië. Ongeveer drie- tot vierduizend burgers reisden naar het gebied af om zich bij jihadistische groepen aan te sluiten. Zo’n vijfhonderd van hen zijn inmiddels teruggekeerd naar Tunesië. De veiligheidsdiensten beschouwen hen als een van de voornaamste bedreigingen van de nationale veiligheid.

‘Nederlandse toeristenstroom naar Tunesië neemt niet af’

Reisorganisaties Holland International, Kras en Arke hebben hebben na de aanslag tot nader order excursies naar Tunis geschrapt. Maar Nederlandse toeristen hebben hun vakanties naar het Noord-Afrikaanse niet geannuleerd. Die reizen gaan vooral naar de stranden van Tunesië, buiten de hoofdstad.

Een perswoordvoerder van TUI Nederland laat weten:

“We hebben wat telefoontjes gehad en een handjevol toeristen heeft hun reizen omgeboekt, maar we hebben geen annuleringen ontvangen. Mensen beseffen dat wat in Tunis is gebeurd geen gevaar vormt voor hun strandvakantie.”

Volgens de reisorganisatie past dit in een patroon. De woordvoerder:

“Dit is niet nieuw. Een natuurramp of aanslag zorgt doorgaans voor korte opschudding, waarna mensen weer overgaan tot de orde van de dag. Reizigers beseffen dat het incidenten zijn. Pas als het geweld aanhoudt, zoals we in Egypte hebben gezien, komen de annuleringen binnen.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Aanslag op toeristen verstoort succesverhaal Tunesië bruut (€)