Aanslagen op twee moskeeën in Jemen - ‘zeker 77 doden’

Beeld van Sana'a tijdens eerdere gevechten.
Beeld van Sana'a tijdens eerdere gevechten. Foto EPA / Stringer

Zelfmoordterroristen hebben vandaag tijdens het vrijdaggebed aanslagen gepleegd op twee moskeeën in het centrum van de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Dat hebben de hulpdiensten laten weten, meldt persbureau AFP. Ten minste 77 mensen zouden zijn gedood.

Ook zouden zeker 121 mensen gewond zijn geraakt. Ziekenhuizen in Sana’a hebben burgers opgeroepen om bloed te geven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar alles wijst erop dat Al-Qaeda erachter zit. De Jemenitische tak van Al-Qaeda wordt beschouwd als de gevaarlijkste afdeling van het terreurnetwerk.

De laatste maanden wordt geregeld gevochten in Sana’a en andere Jemenitische steden. Gisteren kwamen dertien mensen om bij een vuurgevecht tussen aanhangers van het huidige en voormalige staatshoofd in de zuidelijk gelegen stad Aden.

Houthi-strijders

De aanslagen zouden zijn gepleegd op de Badrmoskee en de Al-Hashooshmoskee. De gebedshuizen worden vooral gebruikt door shi’itische Houthi’s. Houthi-rebellen pleegden eerder dit jaar een staatsgreep en stuurden president Abd-Rabbu Mansour Hadi naar huis. Hadi beschouwt zichzelf nog steeds als het wettige staatshoofd van Jemen.

Vorige maand sloten meerdere landen hun ambassade in Jemen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook Nederland haalde zijn diplomaten terug uit het Arabische land.

Lees ook in nrc.next: Jemen lijkt steeds meer op Somalië (€)