Rond half tien verschijnt het eerste deukje in de zon

10.37 uur: verduistering in Nederland op hoogtepunt

Als de bewolking geen roet in het eten gooit, is morgenochtend een mooie gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Op het hoogtepunt ervan, rond 10.37 uur, gaat 84 procent van de zonsdiameter schuil achter de maan. Donker wordt het daarbij niet, maar wie zonnepanelen op zijn dak heeft staan, kan de opbrengst ervan zien dalen.

Rond 9.30 uur zal een eerste ‘deukje’ in de zon verschijnen. Zon en maan staan dan boven de zuidoostelijke horizon. Het duurt vervolgens iets meer dan een uur voordat de verduistering maximaal is. Om 11.48 uur – de zon staat dan nog net niet in het zuiden – is het hemelverschijnsel voorbij.

In het noorden van het land wordt een iets groter deel van de zon door de maan bedekt dan in het zuiden. In Groningen verdwijnt bijna 85 procent van de zon achter de maan, in Maastricht 82 procent. Nog noordelijker, onder andere op Svalbard (Spitsbergen) en de eilandengroep Faerøer, is de zon enkele minuten totaal verduisterd.

Veel publiekssterrenwachten in Nederland zijn tijdens de zonsverduistering geopend. Maar het verschijnsel kan ook thuis of op het werk worden gevolgd. Bescherm de ogen met een eclipsbrilletje of projecteer het zonsbeeld met behulp van een verrekijker of telescoop op een vel papier.

In 2011 was voor het laatst een gedeeltelijke zonsverduistering te zien vanuit Nederland. De volgende is in 2021.

    • Eddy Echternach