Xiaomi geeft rente bij mobiele betalingen

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Mobiel betalen is niet écht iets wat iedere Chinees doet. Toch zal dat niet lang meer duren. Xiaomi komt met een eigen betalingssysteem voor de smartphone, meldt de South China Morning Post.

Om de concurrentie voor te blijven zit er een bonus aan het gebruik van de Xiaomi-portemonnee: rente. Voor iedere overschrijving verdient de gebruiker ruim 3 procent rente.

Volgens woordvoerder Tony Wei heeft de portemonnee van Xiaomi veel weg van Alibaba’s Yu’e Bao investeringsfonds, dat in 2013 werd gepresenteerd. Chinese spaarders kregen de kans om écht iets aan hun spaargeld te verdienen door het in dit fonds te zetten.

Volgens Xiaomi wordt de service niet meteen uitgebreid naar systemen zoals Apple Pay of TenPay. Toch kan dat lucratief zijn. In China werd afgelopen jaar 6 biljoen yuan (889,6 miljard euro) betaald per mobiel apparaat. Dat is vijf keer zoveel als het jaar ervoor. Alipay (van Alibaba) is een grote speler, die op de hielen wordt gezeten door Tencent.

Hitachi zet buitenlander in bestuursraad

Hitachi neemt een nieuwe jurist aan boord. Jurist Louise Pentland werkte voorheen bij Nokia, en was advocaat in de Verenigde Staten en Engeland. Nu maakt ze de overstap naar Japan, meldt de Nikkei Asian Review. Bij de aandeelhoudersvergadering in juni zal ze officieel aangesteld worden.

Het Japanse conglomeraat is actief in allerhande sectoren, van telecommunicatie tot spoorwegen en van de bouw tot financiële services. Het is niet ongebruikelijk dat het bedrijf een bestuurslid aantrekt van buiten het bedrijf. Pentland is nummer acht in de 12 leden tellende Raad van Bestuur. Ze is de vierde niet-Japanse directeur.

Hitachi hoopt dat diversiteit in de Raad van Bestuur leidt tot goede, productieve discussies. Maar er is meer: volgens de Nikkei Asian Review moet de aanstelling van Pentland ook helpen bij de buitenlandse activiteiten van Hitachi.

Yahoo weg uit China

Moesten e-mailgebruikers hun accounts in 2013 omzetten naar Alimail, nu vertrekt Yahoo helemaal uit China. Dat betekent dat 2 procent van alle wereldwijde werknemers van Yahoo werkloos wordt, berekende The Australian. Tussen de twee- en driehonderd mensen raken hun baan kwijt. Het totaal aantal ontslagen sinds oktober ligt daarmee tussen de zeven- en negenhonderd.

Het onderzoekscentrum in Beijing waar vooral technici werkten, wordt opgedoekt. Yahoo voelt de druk van investeerder Starboard Value LP om de kosten met 500 miljoen dollar (464,43 miljoen euro) te verlagen. Eerder vielen er al ontslagen in het Indiase Bangalore en in Canada.

De South China Morning Post citeert uit de verklaring van Yahoo:

“We bieden op dit moment geen lokale producten aan in Beijing, maar het kantoor fungeerde als centrum voor onderzoek en ontwikkeling.”

Het bedrijf heeft het in China erg moeilijk gehad met censuur en concurrentie. Zo belandden twee dissidenten in de gevangenis nadat Yahoo informatie over hun online activiteiten had doorgegeven aan de overheid. Al in 2005 kocht Yahoo voor een miljard dollar (930 miljoen euro tegen de huidige koers) 40 procent van de aandelen in Alibaba. Een deel van die aandelen verkocht het bedrijf afgelopen januari.

    • Eefje Rammeloo