Weer Talibaankopstuk dodelijk getroffen door Amerikaanse drone

Een drone van het model Predator van het Amerikaanse leger op archiefbeeld. AP / Kirsty Wigglesworth

Een aanval met een onbemand vliegtuigje bij de Afghaans-Pakistaanse grens is opnieuw een Talibaanleider fataal geworden. Khawray Mehsud is het meest recente kopstuk dat dodelijk getroffen werd door Amerika.

De militante organisatie bracht het omkomen van de leidersfiguur vandaag zelf naar buiten. Mehsud was een naaste van de eind 2013 gedode Hakimullah Mehsud. Hij werd destijds eveneens slachtoffer van een drone-aanval.

Khawray Mehsud zat hoog in de Pakistaanse Talibaanboom en bezat naar zeggen van de organisatie “grote militante vaardigheden”.

“Hij was zeer close met Hakimullah Mehsud, die een marteldood stierf. Hij was zijn persoonlijke bodyguard.”

Naast Khawray Mehsud vonden nog twee anderen hun dood. Pakistaanse veiligheidsdiensten bevestigen de aanval in de Kurram Vallei.

Ondertussen is de politiechef van de Afghaanse provincie Uruzgan in Kabul gedood. Matiullah Khan bezweek aan de gevolgen van een zelfmoordaanslag door de Taliban in het westen van de Afghaanse hoofdstad. „Hij verliet gisteravond zijn hotel en was met vrienden toen een zelfmoordterrorist hem aanviel en doodde”, maakte een woordvoerder van de gouverneur van Uruzgan vandaag bekend.

Matiullah Khan is geen onbekende voor Nederland, weet ANP. In 2008 was op Kamp Holland, waar Nederlandse militairen in Uruzgan waren gelegerd, al te horen dat hij bloed aan zijn handen had. De politiechef was de neef van de omstreden oud-gouverneur Jan Mohammad Khan van Uruzgan en een oude makker van president Hamid Karzai.

Khan was een krijgsheer die naast zijn officiële overheidsdienaren ook een privémilitie had. Hij beschermde tegen betaling transporten van ngo’s, maar verhuurde ook mannen voor bevoorradingskonvooien van het door Amerikanen begeleide Afghaanse leger.

    • Jules Seegers