‘Van der Steur opvolger Opstelten’ - Teeven mogelijk terug in Kamer

Voormalig Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (L) en VVD-Kamerlid Ard van der Steur in de Tweede Kamer.
Voormalig Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (L) en VVD-Kamerlid Ard van der Steur in de Tweede Kamer. ANP / Martijn Beekman

VVD-Kamerlid Ard van der Steur wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Hij volgt de eerder deze maand afgetreden Ivo Opstelten op. Bronnen rond het kabinet bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf tegenover ANP dat Van der Steur vrijdag wordt beëdigd door de koning.

De 45-jarige Van der Steur werd door NRC al genoemd als een van de opvolgers van Opstelten. Oud-Kamerlid Laetitia Griffith (nu Raad van State) was een andere kandidaat. Van der Steurs naam circuleerde al in januari, toen er geruchten de kop opstaken dat Opstelten met zijn 71 lentes te oud zou zijn voor het ministerschap. Hij werd toen al genoemd als mogelijke opvolger. Net als Teeven, overigens.

UPDATE 20.08 uur: Fred Teeven keert terug in de Tweede Kamer voor de VVD, als Van der Steur inderdaad minister wordt. Dat melden de NOS en RTL Nieuws.

Twitter avatar NOS NOS Opgestapte staatssecretaris Teeven keert terug in de Kamer http://t.co/zrGXzmDPiw

Heikele onderneming

Van der Steur is in een klap de baas van de grootste werkgever van Nederland. Onder het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen ruim 61.000 politieagenten en nog eens zeker 25.000 ambtenaren bij de andere diensten. Dat maakt het een heikele onderneming voor Van der Steur, al is het maar omdat waar zóveel mensen werken, de kans op fouten nu eenmaal groter is.

Het Kamerlid mag zich verheugen op enkele hoofdpijndossiers zoals de omvorming van regionale politiekorpsen tot één nationale eenheid. Terrorismebestrijding is ook niet het minste issue dat Van der Steur eveneens in de schoot krijgt geworpen. Verder zijn het softdrugs- en asielbeleid terugkerende agendapunten waarbij met name laatstgenoemde niet zelden resulteert in een brede maatschappelijke discussie.

Fyra-debacle

Van der Steur zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. De geboren Haarlemmer houdt zich in de Kamer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid. Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Gerard Adriaan van der Steur studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij parttime docent burgerlijk recht op de Leidse rechtenfaculteit. Zijn politieke leven begon hij als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

Lees in NRC Handelsblad: Altijd al een lastig departement (€).