Voor het eerst Nederlander namens Cambridge in prestigieuze Boat Race

De acht van Oxford (marineblauw) en Cambridge na de weging vanochtend in Londen. Helemaal rechts Jasper Holst. Reuters / Eddie Keogh

Voor de vijfde keer in de 161-jarige geschiedenis van de prestigieuze Boat Race tussen Oxford en Cambridge roeit een Nederlander mee. De 22-jarige Jasper Holst, student Real Estate Finance, is geselecteerd voor de acht van laatstgenoemde.

Het is voor het eerst dat een Nederlander in de lichtblauwe boot van Cambridge zit. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) roeiden alle drie voor de donkerblauwe Oxford-ploeg. De eerste twee wonnen, Haen maakte deel uit van een bizarre race waarbij eerst een demonstrant in de Theems sprong, Oxford daarna botste met Cambridge en een roeiriem brak en een van z’n roeiers ineen zag zakken.

Coach: Holst niet beste roeier

Jasper Holst roeide in tegenstelling tot de andere drie nooit voor een Nederlandse ploeg. Hij verhuisde op zijn achtste naar het Zwitserse Genève en woont sindsdien in het buitenland. Met roeien begon hij op dertiende. Eigenlijk zou zijn broer er mee beginnen, maar hij werd aangestoken. De Boat Race noemt hij “een jongensdroom”: “Sinds ik roei, kijk ik er al naar.”

Cambridge-coach Steve Trapmore, die in de Britse Acht zat die goud won tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 en de Nederlander Nico Rienks (goud op Spelen 1988 en ’96) zijn grote held noemt, zegt dat Holst een “analytische” en “zeer vaardige” boeg is, die “hoge eisen” aan zichzelf stelt.

“Hij heeft zich bovendien de afgelopen tijd geestelijk goed ontwikkeld. In de ploeg zit een aantal betere roeiers, maar dat daagt hem juist uit, hij laat zich er door inspireren.”

Oefenen tegen Oranje

Zaterdag roeit de ploeg op de Theems tegen de Holland Acht als oefening. Op 11 april moet blijken hoe goed Oxford en Cambridge zijn. Al zal de aandacht dan vooral gaan naar de vrouwenploegen. Het is voor het eerst in hun zeventigjarige geschiedenis dat zij op dezelfde dag én op hetzelfde stuk van de Theems roeien. De vrouwen roeiden tot nu toe een kortere race op een deel van de rivier dat niet aan het tij onderhevig is.

The Boat Race, of The BNY Mellon Boat Race zoals de sponsor - een Amerikaanse financierder - heeft afgedwongen, wordt op zaterdag 11 april gehouden. De eerste editie vond plaats in 1829 en Cambridge (81) won drie races meer dan Oxford.

The 2015 BNY Mellon Boat Race crews

Een foto die is geplaatst door The Boat Races (@theboatraces) op

    • Titia Ketelaar