‘Tekenen geeft me een onbeschrijflijke hoeveelheid plezier’

“Het zijn improvisaties”, zegt schrijver Dave Eggers (1970), wijzend naar zijn tekeningen. Hij is vooral bekend vanwege zijn literaire werk, maar is daarnaast ook een begiftigd tekenaar. Iets wat we bijna zouden vergeten. Gisteravond werden bij uitgeverij Lebowski twaalf tekeningen van Eggers geveild.

Dave Eggers praat met een fan tijdens een late signeersessie bij zijn Nederlandse uitgever in Amsterdam Foto: Saskia Veen/@bruna_nl

“Het zijn improvisaties”, zegt schrijver Dave Eggers (1970), wijzend naar zijn tekeningen. Hij is vooral bekend vanwege zijn literaire werk, zoals The Circle en What is the what?, maar is daarnaast ook een begiftigd tekenaar. Iets wat we bijna zouden vergeten. Gisteravond werden bij uitgeverij Lebowski twaalf tekeningen van Eggers geveild. De tekeningen zijn gebaseerd op foto’s die Eggers maakte tijdens zijn reizen door onder andere Syrië, Zuid-Sudan, Rusland, Saoedi-Arabië en Cuba.

“Als ik door de foto’s blader en een interessante vorm, persoon of silhouet zie, dan maak ik er een tekening van.”

Dit thema hangt nauw samen met zijn volgende boek, Visitants, een bundel met reisverhalen die deze zomer zal verschijnen.

Plezier

Het tekenen is voor Eggers hoofdzakelijk een hobby:

“Tekenen doe ik puur voor mijn plezier, schrijven is een stuk gecompliceerder. Ik had al twintig jaar niet meer getekend, voor het laatst toen ik studeerde. Het is echt iets van de afgelopen tijd. Tekenen geeft me een onbeschrijflijke hoeveelheid plezier.”

Kunnen we na deze recente opleving meer getekend werk van Eggers verwachten in de nabije toekomst?

“Ik heb altijd geweten dat tekenen iets is waar ik naar terug zou keren. Ik heb slechts een klein zetje nodig om aan de slag te gaan. Maar ik ben pas net weer begonnen met tekenen, en heb nog geen concrete plannen.”

De kunstwerken werden geveild voor €850 per stuk. De opbrengst van de twaalf tekeningen, waarvan er tot nu toe negen zijn verkocht, gaat naar Noordje Kinderkunst in Amsterdam. Deze stichting heeft als doel om jongeren in het stadsdeel in aanraking brengt met kunst, cultuur en literatuur.

Ivo Victoria

Een van de aanwezigen die een tekening heeft gekocht, is schrijver Ivo Victoria. Op zijn tekening staat een soldaat met een geweer afgebeeld:

“Ik zag de foto en dacht: die moet ik hebben. Het heeft te maken met het boek dat ik nu schrijf, waar ik niet teveel over kan zeggen, behalve dat het gaat over oorlog en geweld. Het boek begint wanneer de hoofdpersoon een geweer cadeau krijgt.” Eggers is een belangrijke auteur voor Victoria. “Zijn debuut A Heartbreaking Work of Staggering Genius heeft destijds ontzettend veel indruk op mij gemaakt, en is ook een van de boeken die mij aan het schrijven heeft gezet.” Victoria maakte zijn romandebuut in 2009 met Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt).

Victoria heeft zijn exemplaar van A Heartbreaking Work of Staggering Genius meegenomen voor een handtekening: naast de expositie was er ook een signeersessie. Eggers neemt voor zijn fans uitgebreid de tijd en maakt met iedereen een praatje. Een enkele fan heeft vrijwel al zijn boeken bij zich: Eggers legt een aantal lege bladzijden naast elkaar en tekent een grote bizon.

Twitter avatar aimeekiene Aimée Kiene ‘A rabbit!’ zei ik. Dave Eggers leek dat toch niet zo grappig te vinden als ik mezelf. #latenightsigneren #lebowski http://t.co/53oW2XSkIN

Taalachterstand

Noordjes Kinderkunst werd geïnspireerd door 826 Valencia, een gelijksoortig project dat Dave Eggers startte in 2002 in San Francisco, en is ook aan deze organisatie gelieerd. Net als in de Verenigde Staten richt het project zich op jongeren tussen de zes en de achttien jaar met een taalachterstand. Saskia Noordhuis is initiatiefneemster van de stichting, die gevestigd is in Kazerne Z.

“We geven huiswerkbegeleiding, een cursus creatief schrijven en hebben een supply store. Vooral een-op-een-aandacht is bij ons belangrijk.”

Naast overeenkomsten zijn er ook verschillen tussen beide organisaties:

“826 Valencia is echt een schrijverscentrum, zelf kom ik meer vanuit de richting van de beeldende kunst. Sinds kort hebben we echter ook een schrijver in huis: Anne-Gine Goemans.”

De opbrengst van de veiling zal gebruikt worden voor de supply store van Noordje, een winkel waar alleen artikelen worden verkocht die beginnen met de letter z.

    • Arnout le Clercq