Taartbodems voor tartelettes

Vandaag een recept voor kleine taartbodempjes, morgen eentje voor een vulling met rozewater en kardemom. Samen vormen ze een mooi weekendproject. Deze tartelettes zijn niet moeilijk te maken, alleen wat bewerkelijk. Door het gebruik van volkorenmeel rolt het deeg iets minder soepel uit dan bij gebruik van gewone witte bloem.

Meng alle ingrediënten met je vingertoppen door elkaar. Voeg eventueel een theelepel water toe als de massa na een paar minuten kneden nog steeds te droog is. Vorm het deeg tot een bal, dek af met huishoudfolie en laat minimaal 15 minuten rusten in de koelkast. Vet de bakvorm(en) in met boter en bekleed ze met het deeg. Dit kun je doen door het deeg met je vingers in de vorm te duwen of door het aanrecht te bestuiven met bloem, het deeg uit te rollen, een ruime diameter van de vorm uit te snijden en de vorm daarmee te bekleden. Als het deeg erg plakkerig is kun je het uitrollen tussen twee vellen bakpapier. Prik met een vork gaatjes in de bodems en zet ze minimaal 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg een stukje bakpapier op de taartbodems en vul ze met een blindbakvulling, zoals keramische bakbonen of gedroogde bonen. Bak de bodems 10 tot 20 minuten tot de randjes bruin zijn. Haal het bakpapier met de vulling eruit, draai de oven temperatuur naar 160 graden C en bak nog 5 minuten.