‘Ruim 130 verzoeken tot schadevergoeding tegen Wilders’

De rechtszaak tegen Geert Wilders over zijn uitlatingen over ‘minder Marokkanen’ kan financiële gevolgen hebben voor de PVV-leider. Tot nu toe hebben 136 mensen bij de rechter een verzoek tot schadevergoeding ingediend.

Geert Wilders in de Tweede Kamer.
Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De rechtszaak tegen Geert Wilders over zijn uitlatingen over ‘minder Marokkanen’ kan financiële gevolgen hebben voor de PVV-leider. Tot nu toe hebben 136 mensen bij de rechter een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Dat blijkt volgens het AD uit interne cijfers van Slachtofferhulp Nederland.

De aangevers zeggen schade te hebben opgelopen, omdat Wilders in hun ogen Marokkanen discrimineerde. Juristen adviseren om niet meer dan 250 euro per geval te eisen. Dat zou neerkomen op een totale schadeclaim van ongeveer 30.000 euro. Het aantal mensen dat een claim indient zou volgens het AD nog kunnen oplopen, want mensen kunnen tot de dag van het proces nog aangeven dat ze een schadevergoeding willen.

6.400 aangiftes

Wilders riep in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar twee keer op tot ‘minder Marokkanen’. Op 12 maart 2014 was de PVV-leider op verkiezingscampagne in Loosduinen waar hij de media vertelde dat hij in Den Haag “als het even kan wat minder Marokkanen” zou willen zien.

Zeven dagen later ging hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een stap verder. Daar stelde hij een aantal retorische vragen, onder meer over meer of minder Europa. Zijn laatste vraag was of de zaal meer of minder Marokkanen wilden. De zaal reageerde met “minder, minder, minder”. Daarop reageerde Wilders dat hij dat ging “regelen”.

Als gevolg van de uitspraken kwamen ruim 6.400 aangiftes binnen bij de politie. Het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar dat hij daarvoor wordt vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op het grond van ras en aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders noemde het besluit onbegrijpelijk.

Wilders werd enkele jaren geleden vrijgesproken van discriminatie. Geert Wilders hoeft alleen te betalen als de rechter hem schuldig acht en de schadevergoeding ‘redelijk en billijk’ is.