Psychologische zege: PvdA voorbij

Louter blije gezichten op de verkiezingsavond van de SP gisteren in Amersfoort. Eén zetel winst werd gevierd als een grote overwinning. „Het kabinet is afgestraft”, jubelde partijleider Emile Roemer. „Het roer in Den Haag moet radicaal om.”

De SP behaalde gisteren 11,6 procent van de stemmen, in 2011 was dat 10,1 procent. Dat is de derde verkiezingswinst op rij. In de zaal klonk na de toespraak van Roemer een oorverdovend applaus en toen was er carnavalsmuziek. Let wel, zei Roemer, „Wij gaan geen polonaise dansen op een rechts feestje.”

Psychologisch won de partij gisteravond veel méér dan een zetel. Ze ging de PvdA voorbij en werd daarmee de grootste partij op links. Daarnaast kwam de SP in Groningen als winnaar uit de bus, met 16,1 procent van de stemmen. Bij het horen van deze uitslag hielden de SP’ers het niet bij een biertje: de plateaus met worst, kaas en bittergarnituur kwamen voorbij.

„Op ons affiche staat: ‘Reken af!’. Dat heeft de kiezer gedaan”, aldus partijvoorzitter en campagneleider Jan Marijnissen.