Opnieuw kinderseksschandaal in Limburg

In Limburg is opnieuw een kinderseksschandaal aan het licht gekomen: twee meisjes uit Kerkrade, 14 en 15 jaar, zijn volgens justitie een half jaar lang gedwongen tot betaalde seks met zeker een tiental mannen.

In Red Light Secrets, het eerste museum over prostitutie in Nederland, kan via een videoscherm worden bekeken hoe mensen naar binnen kijken bij een raam van een peeskamer.
In Red Light Secrets, het eerste museum over prostitutie in Nederland, kan via een videoscherm worden bekeken hoe mensen naar binnen kijken bij een raam van een peeskamer. Foto ANP / Koen van Weel

In Limburg is opnieuw een kinderseksschandaal aan het licht gekomen: twee minderjarige meisjes uit Kerkrade zijn volgens justitie een half jaar lang gedwongen tot betaalde seks met zeker een tiental mannen. Dat bevestigt Martina Bijker, woordvoerder van het OM in Limburg.

Vijf verdachten

Justitie heeft vijf mensen als verdachten aangemerkt. Het gaat om drie mannen en twee vrouwen. Vier van de verdachten worden verdacht van het in de prostitutie brengen van minderjarige meisjes, ontucht met de meisjes en mensenhandel. Twee van hen zitten vast, de andere twee zijn geschorst en mogen thuisblijven in afwachting van het proces. De vijfde verdachte is een klant.

De 27-jarige Sianley V. uit Heerlen wordt door het OM gezien als hoofdverdachte, bevestigt zijn advocaat Luuk Dacier. Volgens Dacier heeft V. nog geen inhoudelijke verklaring afgelegd bij de rechtbank. Dat zal eind mei gebeuren, als de zaak wordt behandeld.

Hoe kwam de zaak aan het licht?

De twee minderjarige meisjes werden aangeboden op verschillende sekssites. Tegen betaling konden geïnteresseerde mannen seks hebben met de meisjes. Volgens De Telegraaf kwam de zaak aan het licht nadat een vriendin van de slachtoffers naar de politie was gestapt. Het OM wil dit niet bevestigen.

De kinderprostitutie vond plaats in verschillende huizen in Heerlen. Tijdens het onderzoek zouden foto’s van de meisjes zijn aangetroffen die werden gebruikt voor advertenties op sekssites. De foto’s zijn gemaakt in de douche van een van de verdachten.

Tweede seksschandaal in Limburg in korte tijd

Eind vorig jaar kwam een ander kinderseksschandaal in Limburg aan het licht: in een hotel in Valkenburg werd een 16-jarig meisje in korte tijd misbruikt door ten minste tachtig mannen.

De politie in Limburg kwam dankzij gebruikte condooms en telefoongegevens van een loverboy ongeveer vijftig mannen op het spoor die seks hebben gehad met het meisje; later bleek het om ten minste tachtig mannen te gaan.

Twee verdachten plegen zelfmoord

Een van de verdachten in de Valkenburgse loverboy-zaak heeft een einde aan zijn leven gemaakt. De man werd verdacht van seksueel misbruik met het minderjarige meisje en zou volgens lokale media bij de inval eind vorig jaar op heterdaad zijn betrapt.

Eergisteren werd bekend dat nog een van de verdachten in de Valkenburgse zedenzaak zelfmoord heeft gepleegd. De politie heeft sindsdien extra maatregelen genomen om na verhoor van de tientallen verdachten direct psychologische hulp te bieden.