‘Opkomst waterschapsverkiezingen bijna verdubbeld’ - CDA en VVD scoren goed

Waterschapsverkiezingen
Waterschapsverkiezingen Foto: ANP / Koen Suyk

De voorlopige opkomst voor de waterschapsverkiezingen ligt op 44 procent. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de waterschapsverkiezingen in 2008, toen de opkomst lag op 22,7 procent.

Dat meldt de Unie van Waterschappen op basis van gegevens van 17 van de 22 waterschappen.

De meeste waterschappen ontvingen in de loop van vandaag voorlopige verkiezingsuitslagen van de gemeenten. De voorlopige uitslagen per waterschap zijn te vinden op de websites van de verschillende waterschappen.

CDA en VVD scoren goed, PvdA blijft achter

Van de landelijk waterspecifieke partijen lijkt Water Natuurlijk zich te hebben gehandhaafd. De andere landelijke waterspecifieke partij, Algemene Waterschapspartij, scoorde wisselend, aldus de Unie van Waterschappen.

Wat betreft de landelijke politieke partijen deden het CDA en de VVD het in de voorlopige uitslagen goed ten opzichte van de waterschapsverkiezingen van 2008. De PvdA blijft iets achter, terwijl nieuwkomer 50Plus in de meeste waterschappen in de voorlopige uitslag goede resultaten heeft behaald.

De definitieve uitslag kan nog behoorlijk anders uitvallen, doordat dan pas duidelijk is wat de uitslag is per kandidaat, inclusief voorkeursstemmen.

Hoge opkomst door combinatie Provinciale Statenverkiezingen

De waterschapsverkiezingen vonden gisteren voor het eerst gelijktijdig plaats met de Provinciale Statenverkiezingen. Voorzitter Unie van Waterschappen Peter Glas:

“Het laat zich nu aanzien dat de verkiezingen goed zijn verlopen. Ik wil de gemeenten daarvoor ook een compliment geven. (…) Het is voor iedereen even wennen, maar een verdubbeling ten opzichte van de laatste verkiezingen is een erkenning voor het belang van de waterschappen.”

De definitieve uitslagen van de waterschapsverkiezingen komen waarschijnlijk pas vijf dagen na de stemming, aldus de Kiesraad. Dat heeft te maken met de manier waarop de waterschappen zijn georganiseerd, schreef NRC.nl eerder vandaag. Een andere reden is dat gemeenten de stemmen van Provinciale Staten voorrang moeten geven.

Lees ook: Help, waar blijft de uitslag van de waterschapsverkiezingen?