Moby Dick, maar dan in de ruimte

Veel sciencefictionfans zijn lyrisch over The Leviathan, een filmpje gemaakt door Ruairí Robinson. De scene schept de verwachtingen van een spectaculaire blockbuster. Het is alleen helemaal niet zeker of de film uiteindelijk wel gemaakt wordt.

Het strijdtoneel: een bewolkt, oranjeachtig luchtruim. De prooi: een gigantische vliegende walvis. Een team van vijf mannen maakt met vliegende motoren jacht op dit monster. De walvis is veel groter, met zijn vin en vleugels zou hij zijn belagers zo uit de lucht kunnen meppen. De mannen bestoken hun prooi met raketten en elektrische stoten. Maar het monster geeft zich niet zomaar gewonnen. Voor de jagers kan dit weleens dodelijk aflopen....

Deze scene komt uit The Leviathan. De film speelt zich af in de 22ste eeuw. De mens kan tegen die tijd sneller dan het licht reizen, maar enkel dankzij stoffen uit eieren van die grote wezens. Deze sciencefictionversie van Moby Dick klinkt als een goede blockbuster, toch? Alleen is het nog maar de vraag of de film gemaakt zal worden.

De spectaculaire scene staat op de website van regisseur Ruairí Robinson en is een proof of concept. Het is nu de vraag of een filmstudio het idee oppakt. Als het aan veel scififans op internet ligt móét dat gebeuren. „Fingers crossed this gets turned into a movie,” schreef gamersblog Kotaku.

Maar dat valt nog te bezien. Robinson is vooral bekend van korte films. In 2002 was zijn film Fifty Percent Grey genomineerd voor een Oscar. In 2013 maakte hij zijn tot nu toe enige speelfilm, het niet bijster succesvolle The Last Days on Mars. Later werkte hij aan de verfilming van de mangastrip Akira. Ook daarvoor maakte hij een indrukwekkende trailer, maar uiteindelijk staakte hij dit project. Het is voor scififans te hopen dat The Leviathan wel de bioscopen zal bereiken.

    • Diederik Huffels