Lichtend baken

De stofwolken zijn wat opgetrokken sinds het verschijnen van het door een onafhankelijke commissie opgestelde CIRC-rapport dat ongeveer 3 miljoen euro heeft gekost. Beter gezegd, het stof is vredig neergedwarreld op aarde, en het wacht geduldig op de volgende windvlaag.

Het rapport dat in opdracht van de masochistische internationale wielerunie de dopingproblematiek in het wielrennen van de laatste paar decennia inventariseerde, en meteen ook maar de inspanningen, of juist het gebrek aan inspanningen, van dezelfde internationale wielerunie om het probleem te tackelen heeft voor een grenzeloos optimisme gezorgd in wielerland. Wat al jaren bekend was is nu officieel geboekstaafd. Klaarblijkelijk had de wielerunie er behoefte aan om onder het mom van transparantie als lelijkste jongetje van de klas te worden weggezet. Missie meer dan geslaagd, zou ik zeggen.

Het rapport is er; we starten helemaal opnieuw. Het wielrennen zal een lichtend baken zijn in de bonte kermis van de topsport.

Eén van de aanbevelingen uit het rapport behelst het invoeren van nachtelijke dopingcontroles. Er zat een tijdslot op die controles want zelfs wielrenners hebben de neiging ’s nachts te slapen om de volgende dag enigszins fit aan het werk te kunnen. Welnu, in haar wijsheid heeft de internationale wielerunie besloten de aanbeveling in haar reglementen door te voeren. De gekke, geraffineerde en vooral onbetrouwbare wielrenners die op de rand van hun bed zichzelf microdoseringen toedienen zal de lust tot doperen nu helemaal ontgaan, zo is de gedachte.

Ik kan nog wel een paar maatregelen bedenken om die door en door slechte renners helemaal in het gareel te krijgen. Dat ik me hierbij door Kafka en de zijnen laat inspireren mag geen verbazing wekken.

In een verre toekomstdroom heeft de dopingcontroleur een app op zijn telefoon waarmee hij elke coureur in een mum van tijd op ongerechtigheden scant. Onzuivere lieden worden voor de rest van hun leven gestald op het in ere herstelde Alcatraz. Opgedolven skeletten van overleden coureurs krijgen, indien nodig, dezelfde behandeling. Ik zal me tegen die tijd nog eens omdraaien in het graf.

Bij het aanvragen van zijn eerste proflicentie zal elke jongeling door een elektronisch poortje moeten lopen, waarna het God zelf is die zijn absolute oordeel op een computerscherm kenbaar maakt: ethisch geschikt dan wel ongeschikt.

Je zou denken dat de coureurs massaal in opstand komen tegen de inbreuk op nachtrust en privacy door de nachtelijke controles. Zo is het niet. Chris Froome twitterde ferm een voorstander ervan te zijn. Ik vermoed dat het een politiek gemotiveerde tweet was. De haast bovenmenselijke wattages die hij soms leverde maakten hem per definitie verdacht. In de wandelgangen leer ik dat anderen het offer ook graag brengen. Het wantrouwen naar elkaar is enorm. Dat het middel erger is dan de kwaal, lijkt geen groot bezwaar.

    • Peter Winnen