Hier mogen ze wel kussen

Foto Martijn van de Griendt

Opeens was een kus tussen twee vrouwen wereldnieuws. In Parijs mocht dit stelletje van een conducteur niet zoenen op het perron, op het Centraal Station in Amsterdam kon het dinsdagavond wel gewoon.

De Nederlandse Mirjam (35) en de Franse Claire (27) reizen vaak op en neer tussen Amsterdam en Parijs. Ruim een week geleden werd een Thalys-conducteur die hen zag kussen kwaad. Dit is vies, dit doen twee vrouwen niet, was de strekking van zijn woorden. En hij verbood ze verder te gaan. Daarop volgde veel media-aandacht, zelfs The Guardian berichtte erover. Een online petitie werd meer dan 70.000 keer ondertekend, het doel was dat Thalys stelling zou nemen. De conducteur werd geschorst.

Fotograaf Martijn van de Griendt, een vriend van Mirjam, was erbij toen zij Claire dinsdagavond ophaalde van het station. „Het treinpersoneel zei niets, maar je zag wel veel mensen naar ze kijken”, zegt hij. Was het zo raar om te zien? „Het was geen bekken op leven en dood. Gewoon innig.”