Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Herbalife toch geen piramidespel

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Herbalife is niet schuldig aan oplichterij. Reuters meldt dat de beschuldiging dat het bedrijf een piramidespel op poten had gezet, is verworpen door de rechtbank van Los Angeles. Herbalife maakt voedingsmiddelen, waaronder producten die helpen om gewicht te verliezen.

Volgens de rechter konden de aandeelhouders niet aantonen dat Herbalife een illegaal piramidespel was. De zaak speelt al sinds december 2012 in de Verenigde Staten, maar Herbalife heeft altijd ontkend. In een eerdere zaak in België werd Herbalife veroordeeld wegens piramideverkoop. Maar in hoger beroep werd het vonnis herzien.

Feit is dat Herbalife producten verkoopt via vertegenwoordigers, die op hun beurt nieuwe vertegenwoordigers rekruteren. Alle vertegenwoordigers kopen de producten zelf in, en verkopen ze door aan nieuwe verkopers.

Rechter Dale Fischer beschreef Herbalife in zijn uitspraak als ‘een zwarte zwaan’, maar kon geen bewijs vinden waaruit blijkt dat de beschuldigingen op feiten berusten. Herbalife reageerde opgelucht.

Wij hebben vertrouwen in de sterke basis van ons bedrijfsmodel en blijven ons inzetten om mensen te helpen en de voedselvoorziening van de samenleving te verbeteren.

Bloomberg & Gates vs Big Tobacco

Miljardairs en wereldverbeteraars Mike Bloomberg en Bill Gates nemen de tabakindustrie op de korrel. Met een anti-rokenfonds willen ze armere landen helpen om zich tegen de tabakindustrie te verdedigen, meldt Financial Times.

Als een land een wet wil doorvoeren die de volksgezondheid beschermt, willen producenten van sigaretten nog wel eens rechtszaken aanspannen om hun afzetmarkt te behouden. Het fonds van Bloomberg en Gates biedt overheden financiële steun om zich tegen zulke rechtszaken te beschermen.

Uruguay is een goed voorbeeld. Philip Morris spande een rechtszaak aan tegen dat land, omdat een nieuwe anti-tabakwet een handelsverdrag met Zwitserland (PM’s hoofdkwartier) zou schenden. Mike Bloomberg noemt zulke rechtzaken ‘intimidatie’, schrijft FT.

Dit gaat niet om handel. Niemand is een sterkere voorstander van kapitalisme en handel, dan ik. Dit gaat om soevereiniteit en of een land het recht heeft om eigen volksgezondheidswetten te maken.

Samen met Gates trekt hij 4 miljoen dollar (3,71 miljoen euro) uit voor het fonds. De Amerikaanse organisatie Campaign for Tobacco-Free Kids gaat het fonds leiden.

GM trekt zich terug uit Rusland

Amerikaanse autobouwer General Motors houdt het voor gezien in Rusland. Politieke onrust, een zwakke economie en tegenvallende verkoopcijfers zorgen ervoor dat GM een fabriek in Sint Petersburg stopzet, schrijft zakenblad Forbes.

Tegen het eind van het jaar worden er ook geen Opels en Chevrolets meer verkocht in Rusland. Maar helemaal opgeven doet GM het niet. De luxemarkt blijft aantrekkelijk, dus de duurdere Chevrolets blijven wél op de markt.

Op dit moment is ongeveer de helft van de in Rusland verkochte auto’s geïmporteerd. Lokaal produceren is nog niet rendabel, zegt Opel-topman Karl-Thomas Neumann: “We zijn niet voldoende lokaal aanwezig voor de bouw van belangrijke voertuigen. De markt rechtvaardigt geen grote investering.”

In 2020 zullen er 3,3 miljoen auto’s worden verkocht in Rusland, voorspelt een recent rapport. Dat is flink lager dan eerdere verwachtingen van 4 miljoen. Forbes noemt ter vergelijking de Chinese markt. Daar werden vorig jaar 18,9 miljoen auto’s verkocht, voor de Verenigde Staten waren dat er 16,5 miljoen.