‘Rusland annexeert Zuid-Ossetië’

Rusland heeft een samenwerkingsverdrag gesloten met de regio Zuid-Ossetië in Georgië. Daarin is vastgelegd hoe de veiligheidsdiensten, legers en grensbewaking gaan samenwerken. De Georgische regering spreekt van een stap richting annexatie. De Europese Unie heeft laten weten het verdrag niet te erkennen. Ook de NAVO noemt de overeenkomst in strijd met internationale wetten. Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg is het een inbreuk op de „soevereiniteit en territoriale integriteit” van Georgië. Rusland erkende de Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië in 2008 als een onafhankelijke staat na een oorlog met Georgië die vijf dagen duurde. De internationale gemeenschap ziet deze regio’s echter nog als deel van Georgië. Ook de Verenigde Staten erkennen de legitimiteit van het verdrag niet. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf als reactie:„De bezette gebieden van Zuid-Ossetië en Abchazië horen bij Georgië. We blijven opkomen voor de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië.” Vorig jaar sloot Rusland een soortgelijk verdrag met Abchazië. Dat nieuws leidde toen tot protesten in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Tienduizenden Georgiërs gingen toen de straat op om te protesteren tegen Moskou. Sinds Georgië in 1991 onafhankelijk werd van Rusland is het onrustig in Abchazië en Zuid-Ossetië. De twee regio’s verklaarden zich onafhankelijk. In 2008 probeerden Georgische troepen Zuid-Ossetië te veroveren. Dit mislukte door een militaire interventie van Russische troepen. Sindsdien liggen beide regio’s buiten het Georgische gezag.