Fed is voorzichtig met verhogen van rente

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zal de rente minder snel verhogen dan verwacht. Dat concluderen beleggers na de persconferentie gisteren van Fed-voorzitter Janet Yellen.

De dollar zakte tijdens de persconferentie met 3 procent ten opzichte van de euro – een duik die op de valutamarkten niet vaak te zien is. De euro schoot met 3 cent omhoog naar 1,095 dollar, om vanochtend te zakken naar rond 1,07 dollar.

Yellen liet het gebruikelijke woord „geduldig” niet vallen na de vergadering van het Fed-bestuur. Het betekent dat de Fed niet meer per se geduld wil betrachten met het verhogen van de rente. Die ligt sinds 2008 op het zeer laag niveau van tussen 0 en 0,25 procent. Yellen zette zo de deur open naar een renteverhoging op een later moment.

Meer onverwacht waren haar uitspraken over de economie, die erop duiden dat een daadwerkelijke renteverhoging nog even op zich kan laten wachten. Centraal in de overwegingen van de Fed staat de inflatiedoelstelling van 2 procent. Nu is die een stuk lager, vorige maand was zelfs even negatief.

Volgens Yellen is de sterkte van de dollar een „rem” op de export, en daarmee op de groei en de inflatie. Bovendien stijgen de lonen maar weinig, zei Yellen, hoewel de werkloosheid afneemt. Veel beleggers hadden gerekend op een renteverhoging in juni. September lijkt nu waarschijnlijker, of nog later.